VAN DEN ENDE THEATERPRODUCTIES
http://www.musicals.nl

Mary Dresselhuys reikt prijs uit aan acteur Jacob Derwig

Amsterdam, 19 maart 2004

Embargo tot vr. 19 maart 22.00 uur

MARY DRESSELHUYS REIKT PRIJS UIT AAN ACTEUR JACOB DERWIG

Mary Dresselhuys zal persoonlijk de naar haar vernoemde Mary Dresselhuys Prijs 2004 vanavond in Theater Kikker in Utrecht uitreiken aan Jacob Derwig (1969), direct na afloop van de première van Eindspel ('t Barre Land) van Samuel Beckett waarin Jacob Derwig de rol van Clov speelt.

De jury besloot unaniem de prijs aan deze acteur toe te kennen wegens zijn voor zijn leeftijd alleszins imposante staat van dienst, zowel als lid van het toneelgezelschap 't Barre Land en als vast acteur bij toneelgroep De Trust, maar ook in films en op televisie (meer dan 50 rollen).

Voor zijn werk kreeg hij vier nominaties: in 1997 voor de Arlechino voor zijn rol in
'Mijn Hondemond', in 1998 voor de Louis d'Or voor zijn titelrol in 'Hamlet', tijdens het Nederlands Filmfestival 2000 werd hij genomineerd voor Beste Acteur Televisiedrama voor 'Bij Ons In De Jordaan' en in 2001 genomineerd voor een Gouden Beeld voor zijn rol in
'Bij Ons In De Jordaan'. Tijdens het Nederlands Filmfestival in 2002 wint Jacob Derwig een Gouden Kalf voor zijn rol in 'Zus En Zo', een film van Paula van der Oest.

'Derwig heeft bewezen dat hij een geboren en goed acteur is. Hij laat een grote betrokkenheid met zijn werk zien. In vele verschillende rollen bewees hij trouw te blijven aan zichzelf, zonder grote gebaren en aanstellerij. Derwig is een bescheiden en eerlijk acteur, met de wonderlijke eigenschap dat hij in zijn acteren opvallend ónopvallend en toch gewoon óngewoon kan zijn', aldus de jury.

De Mary Dresselhuys Prijs werd in het leven geroepen door Joop van den Ende en op 5 september 1992 aan Mary Dresselhuys aangeboden, op dezelfde dag dat de VSCD haar de Oeuvre Prijs toekende. Voor de prijs is de Stichting Mary Dresselhuys Prijs opgericht en een jury geformeerd waarin momenteel Mary Dresselhuys, Annet Nieuwenhuijzen, Loes van Toorn, Hans Croiset,
Ton Kuyl en Paul Muller zitting hebben. Het is een tweejaarlijkse prijs die voor het eerst in 1994 werd uitgereikt aan Jeroen Willems, vervolgens in 1996 aan Katelijne Damen, in 1998 aan Porgy Franssen, in 2000 aan Ramsey Nasr en in 2002 aan Sylvia Poorta.

De Mary Dresselhuys Prijs wordt mede mogelijk gemaakt door de VandenEnde Foundation en bestaat uit een bedrag ter grootte van Eur 11.345, te besteden aan verdergaande ontwikkeling in alle vormen van toneelspelen. Het betreft hier geen aanmoedigingsprijs. De bekroonde ontvangt tevens, als blijvende herinnering, de Mary Dresselhuys-penning, vervaardigd door de Nederlandse beeldend kunstenaar Eric Claus.

Uitreiking: Theater Kikker, Ganzenmarkt 14 te Utrecht, direct na afloop van de voorstelling Eindspel ('t Barre Land) (circa 21.45 uur).

In de digitale beeldbank van het ANP is een foto opgenomen van Jacob Derwig.
Voor nadere informatie:
't Barre Land Stichting Mary Dresselhuys Prijs Sanneke van Hassel Lia Merhottein

030-2316142 020-6799 230

06 4818 6683 06-1070 6305
www.barreland.nl www.toneel.nl

19 mrt 04 23:10