Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

26-2-2004

Het landelijk samenwerkingsverband Aandachtswijken (LSA) organiseert op vrijdag 19 maart de praktijkdag 'meer weten, zeker meedoen'. Het is de eerste van vier praktijkdagen voor bewoners uit de 56 prioriteitswijken. Op deze dagen zal duidelijk worden hoe bewoners kunnen participeren in de herstructurering. Leren van en met elkaar is daarbij het uitgangspunt en de praktijk staat centraal. De bijeenkomst vindt plaats in de wijk Overdie in Alkmaar.

Tijdens de praktijkdagen informeert het SLA bewoners over herstructurering en hoe zij daaraan kunnen meedoen. De informatie is vooral praktisch: hoe kunnen bewoners participeren en invloed uitoefenen op de herstructurering. VROM ondersteunt de praktijkdagen financieel en inhoudelijk.
Bewoners zien herstructurering vaak meer als een bedreiging dan als een kans. Vragen als 'kan ik hier wel blijven wonen?' en 'moet ik veel meer huur betalen?' zijn voor hen belangrijker dan abstracte begrippen als 'hogere woonkwaliteit' of 'sociale cohesie'. Bewoners kunnen vaak moeilijk hun vragen over de herstructurering duidelijk naar voren brengen, vooral doordat ze vaak moeilijk aan goede en duidelijke informatie kunnen komen. De praktijkdag biedt bewoners de kans deze informatie te vergaren en actief mee te doen aan de herstructurering.

Meer info:
http://www.lsabewoners.nl/html/frames.html
Dossier 50-wijkenaanpak