Universiteit van Amsterdam

Aankondiging

dinsdag 16 maart 2004


Lezing prof. Brian Greene (Columbia University)

Snaartheorie als allesomvattende verklaring voor natuurverschijnselen in het heelal

Onder de titel The Elegant Universe, Superstrings and the Quest for the Ultimate Theory geeft prof. Brian Greene (Columbia University) op vrijdag 19 maart een publiekslezing over de snaartheorie als allesomvattende verklaring voor de natuurverschijnselen in het heelal. De snaarheorie geeft een overkoepelend raamwerk voor het ontstaan van het heelal, de kromming van de ruimte rond zwarte gaten, de krachten tussen elementaire deeltjes, het mogelijke bestaan van verborgen dimensies, en vele andere verschijnselen. Hiermee lijkt een oude droom van Einstein eindelijk verwezenlijkt te worden. Met videoanimaties wordt deze relatief nieuwe theorie voor het publiek inzichtelijk gemaakt. Greene houdt de lezing op uitnodiging van het Instituut voor Theoretische Fysica van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Brian Greene is een vooraanstaand theoretisch fysicus op het gebied van de supersnaartheorie, en auteur van het boek The Elegant Universe dat weken lang in de bestsellers-toptien van de New York Times heeft gestaan. The Elegant Universe was finalist voor de Pulitzer Prize in General Nonfiction en won de Aventis Prize for Science Books 2000. Brian Greene is bekend vanwege zijn uitstekende presentaties waarbij hij het publiek op aanschouwelijke manier uitleg geeft over de meest recente wetenschappelijke theorieën over de structuur van de ruimte en tijd en over het ontstaan van het heelal.

De lezing vindt plaats op vrijdag 19 maart, van 20.00 tot 21.00 uur, in de Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam. Toegang: ¬ 5,-, aanmelden via congres@uva.nl. De lezing is in het Engels.