Time : 6:16:03 PM
Date : Thursday, March 18, 2004
Sender Name: Fedichem

Kunststofindustrie pleit voor een betere isolatie van gebouwen

PERSMEDEDELING - 18 maart 2004

Kunststofindustrie pleit voor een betere isolatie van gebouwen

Naar aanleiding van het conclaaf van de federale overheid op 20 en 21 maart, vraagt de kunststofindustrie aandacht voor de milieuwinst door energiebesparingen in gebouwen. Gebouwen zijn immers verantwoordelijk voor 50% van het energieverbruik in de Europese Unie (fig. 1). De verwarming vertegenwoordigt 40 tot 60% van het energieverbruik in de gebouwen. Voor woongebouwen gaat zelfs meer dan 75% van het energieverbruik naar verwarming, zodat de overheid meer aandacht zou moeten besteden aan de isolatie van gebouwen om haar Kyoto-doelstellingen te bereiken.
De isolatie-eisen voor gebouwen ligt in België beduidend lager dan elders in Europa, met uitzondering van Spanje en Portugal (fig. 2).

De kunststofindustrie verwelkomt het voorstel van decreet in Vlaanderen voor een energieprestatieregelgeving met K45 als minimum isolatiepeil. Het K-peil geeft de globale isolatiekwaliteit van de bouwschil weer: hoe lager, hoe beter. Jammer genoeg blijft het wachten op de stemming van dit decreet, maar ook op het uitvoeringsbesluit van de regering om eventueel een K45 op te leggen. Bovendien wordt de achterstand op onze buurlanden hiermee niet volledig gedicht: hiervoor is een isolatiepeil K35 vereist.

Naast deze verstrenging voor nieuwbouw is er ook aandacht nodig voor het groot aantal bestaande gebouwen. Men raamt dat 50% van deze gebouwen totaal niet geïsoleerd zijn. Renovatie van bestaande gebouwen met het oog op een betere isolatie zou de hoogste prioriteit moeten krijgen. De kunststofindustrie roept de overheid op creatieve maatregelen uit te werken die de eigenaars van gebouwen stimuleren om in renovatie en isolatie te investeren.
Zij reikt volgende suggesties aan:

- de invoering van fiscaal aantrekkelijke isolatiechecks, naar het voorbeeld van de maaltijdchecks, die bedrijven aan hun personeel kunnen geven in compensatie voor emissierechten.

- de oprichting van een clearing house dat enerzijds renovatie- en isolatiewerken subsidieert en anderzijds de gerealiseerde energiebesparing valoriseert, bijvoorbeeld onder de vorm van emissierechten.

- snelle en correcte implementatie in België van de Europese richtlijn betreffende de energieprestatie van gebouwen (2002/91/EG) om te vermijden dat de drie gewesten elk een verschillende invulling maken.

- het uitbreiden van fiscaal aantrekkelijke isolatiepremies.
- de subsidies voor isolerende beglazing uitbreiden naar isolerend schrijnwerk (de isolatiewaarde van het schrijnwerk heeft een grote invloed op de isolatiewaarde van het volledige raam).
- onmiddellijke invoering van K45 als minimum isolatiepeil voor nieuwe gebouwen en een doeltreffende controle op de naleving van deze regelgeving.

- op korte termijn het minimum isolatiepeil verstrengen tot K35.

Renovatie- en isolatiewerken zijn arbeidsintensief en creëren veel tewerkstelling. De isolerende bouwmaterialen (isolatiematerialen, isolerende beglazing en isolerend schrijnwerk) worden in eigen land geproduceerd. De federale overheid heeft er dus alle belang bij haar Kyoto-doelstellingen te realiseren door te investeren in isolatie bij de renovatie van bestaande gebouwen.

FIG. 1 en FIG. 2: www.pressreleases.be

Voor meer inlichtingen kan u zich wenden tot

VZW FECHIPLAST ASBL
Vereniging van Kunststofverwerkers

Geert Scheys tel. 02-238 97 39

De kunststofindustrie wordt bij Fedichem vertegenwoordigd door Fechiplast, de vereniging van de kunststofverwerkers (135 KMOs), en Fedichem Polymers (50 producenten en invoerders van kunststoffen). Samen stellen zij 27.700 mensen tewerk en zij realiseren een omzet van 11.4 miljard euro. De kunststofindustrie is met een handelsoverschot van 6 miljard euro de belangrijkste sector in de Belgische handelsbalans, op hetzelfde niveau als de automobielindustrie.

25% van de kunststoffen vinden toepassing in de bouw, vooral daar waar hun lange levensduur, onderhoudsvriendelijkheid en zeer goede isolerende eigenschappen belangrijk zijn.