Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Kamerstuk, 19-3-2004

Overgangsrecht klinisch psychologen

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DBO-CB-U-2456541

19 maart 2004

In reactie op uw brief van 10 februari 2004, kenmerk VWS-03-1927, bericht ik u het volgende.

Door toenmalig Minister Borst is besloten het basisberoep van psychotherapeut en het daarbij behorende BIG-register van psychotherapeut op termijn op te heffen. Zij berichtte u daarover bij brief van 11 juli 2001 (Kamerstukken 2000/2001, 25424, nr. 35).

Ter uitvoering van dit besluit is wijziging van de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (Wet BIG) nodig. Een daartoe strekkend wetsontwerp is in voorbereiding; dit zal dit voorjaar ter advisering aan de Raad van State worden aangeboden.

Bij de voorbereiding van dit wetsontwerp wordt mede de positie van de geregistreerde psychotherapeuten betrokken. Het ligt in de bedoeling een soepele overgangsregeling voor deze groep te treffen. Daarover vindt overleg plaats met de relevante beroepsverenigingen. In dat kader is door het College Specialismen
Gezondheidszorgpsycholoog een eerste opzet uitgewerkt; dit is nog in bespreking.

Namens het Platform Psychotherapeuten niet-psycholoog/psychiater is door Rietbergen, Righarts en Plaisier, advocaten en procureurs, op deze eerste opzet gereageerd. Eerdergenoemd Platform komt op voor de belangen van die psychotherapeuten die niet tevens geregistreerd staan als psychiater of als gezondheidszorgpsycholoog. Het gaat hier om BIG-geregistreerde psychotherapeuten die een andere vooropleiding hebben, zoals bijvoorbeeld maatschappelijk werkenden met een voortgezette opleiding richting ggz, agogen, pastores, (basis)artsen of verpleegkundigen met een voortgezette opleiding, alsmede psychologen, pedagogen en geestelijk gezondheidskundigen die zich (nog) niet hebben kunnen kwalificeren als gezondheidszorgpsycholoog.

Om een goed draagvlak te verwerven voor de overgangsregeling zijn onlangs de betrokken representatieve beroepsverenigingen van psychotherapeuten en (gezondheidszorg)psychologen uitgenodigd voor een overleg op ambtelijk niveau.
Eerdergenoemd Platform is uitgenodigd om bij dat overleg als waarnemer aanwezig te zijn. Afschrift van die uitnodiging is ter informatie toegezonden aan Rietbergen, Righarts en Plaisier.

Overeenkomstig uw verzoek gaat hierbij een afschrift van die brief.

De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

H. Hoogervorst


* PDF
Overgangsrecht klinisch psychologen (nieuw venster) Kamerstuk, 19-3-2004 (1 pag., 169 kB)