Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

19/03/04 Prins Johan Friso behoudt titel Prins van Oranje-Nassau

Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Johan Friso behoudt na de voltrekking van zijn voorgenomen huwelijk de titel van Prins van Oranje-Nassau als persoonlijke titel met het persoonlijke predikaat Koninklijke Hoogheid. Hem wordt de erfelijke titel graaf en de geslachtsnaam 'Van Oranje-Nassau van Amsberg' verleend.

Dit staat in een Koninklijk Besluit van vandaag op voordracht van de minister-president, de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de minister van Justitie.

Z.K.H. Prins Johan Friso zal door zijn huwelijk niet langer lid zijn van het Koninklijk Huis en volgens de Wet lidmaatschap Koninklijk Huis (uit 2002) moet in zijn geslachtsnaam en eventuele titels worden voorzien, uiterlijk binnen drie maanden na voltrekking van zijn voorgenomen huwelijk. Hij zal met ingang van het tijdstip van de voltrekking van zijn huwelijk zijn: Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Johan Friso Bernhard Christiaan David van Oranje-Nassau, graaf van Oranje-Nassau, jonkheer van Amsberg, met de geslachtsnaam ''Van Oranje-Nassau van Amsberg'.

Kinderen uit zijn huwelijk kunnen graaf (gravin) van Oranje-Nassau, jonkheer (jonkvrouw) van Amsberg zijn, met de geslachtsnaam 'Van Oranje-Nassau van Amsberg'. Zij zullen in het maatschappelijk verkeer dan worden aangeduid met de titel graaf (gravin). Zijn echtgenote verkrijgt door haar huwelijk geen adeldom. Het gebruik inzake de aanduiding van echtgenotes van leden van adel brengt met zich mee dat zij kan worden aangeduid met de titel en predikaat van haar echtgenoot.

RVD, 19.03.04, 19.05 uur