Gemeente Borsele

Minder overlast in Borsele door Jop's

Heinkenszand, 19 maart 2004

Het plaatsen van Jops (Jongeren ontmoetingsplaatsen) in de gemeente Borsele heeft gezorgd voor een afname van overlast door rondhangende jeugd. Dit blijkt uit een evaluatierapport dat het college van burgemeester en wethouders van Borsele aanbiedt aan de gemeenteraad. Het college heeft deze evaluatie in de programmarapportage van 2003 toegezegd.

De evaluatie heeft plaatsgevonden aan de hand van een enquête uitgezet onder omwonenden en dorpsraden. Daarnaast zijn er interviews gehouden met een aantal professionals dat betrokken is bij het Jopbeleid. Uit de evaluatie blijkt dat het voornaamste doel van het beleid verwezenlijkt is. De overlast door rondhangende jongeren is, daar waar Jops geplaatst zijn en functioneren, namelijk afgenomen. Het succes is mede toe te schrijven aan de procedure die opgesteld is voor de Jop in de vorm van een container. Belangrijk onderdeel hierin is dat jongeren zelf de ontmoetingsplaats bij de gemeente aanvragen, in samenwerking met de dorpsraad van de betrokken kern.

Het college heeft het voornemen het container-Jopplan voort te zetten. De handhaving van de procedure zal nog strakker gevolgd worden om nog meer resultaat te boeken.