Gemeente Tilburg

19-3-2004
Drastische bezuinigingen op het ambtelijk apparaat College investeert in veiligheid

De gemeente verwacht voor 2005 een fors financieel tekort. Door teruglopende inkomsten van het rijk ontstaat bij ongewijzigd beleid een tekort van tussen de 5 miljoen en 7 miljoen. Bovendien wil het college zo'n 4 miljoen uittrekken om de veiligheid in de stad te vergroten. Om dit mogelijk te maken en het bestaande gat te dichten komt het college met ingrijpende bezuinigingsvoorstellen. Dit is de hoofdlijn van de Perspectiefnota 2005-2008 die het college afgelopen dinsdag heeft vastgesteld.

Investeren in veiligheid
In de afgelopen jaren heeft het college een groot deel van haar programma zoals dat in het Algemeen Beleidsplan van het College (ABC) is opgenomen gerealiseerd. Voorbeelden hiervan zijn het Masterplan Binnenstad, de uitbreiding van de Brede Scholen, de verbetering van de sport-infrastructuur, het Museum in Bedrijf, de uitwerking van gesubsidieerde arbeid als arbeidsmarktinstrument en de nota's Detailhandel, Toerisme en Recreatie en ICT in stad en maatschappij. Op het gebied van Wonen en Leefbaarheid, belangrijke thema's die ook door de raad naar voren geschoven zijn, zal gekeken worden naar het effectiever maken van het beleid binnen de bestaande middelen. In de verbetering van de veiligheid wordt flink geïnvesteerd. Als reactie op de bevindingen van de Commissie Veilig Samenleven onder leiding van professor Fijnaut, wil het college 4 miljoen vrijmaken om de stad veiliger te maken. Hierbij ligt de nadruk op het verbeteren van de fysieke omgeving en het voorkomen van verloedering in de minst veilige stadsdelen. Ook wordt fors geïnvesteerd in de verbetering van de opvang van verslaafden en risicojongeren. Van de benodigde 4 miljoen wordt 1,7 miljoen gevonden door het anders besteden van beschikbare budgetten. Voor de overige 2,3 miljoen moeten extra middelen worden vrijgemaakt.

Bezuinigingen op het ambtelijk apparaat
Om het financiële tekort te dekken doet het college een aantal drastische bezuinigingsvoorstellen. Het beperken van de inhuur van adviseurs en ander extern personeel, vermindering van het aantal beleidsmakers en ondersteunende medewerkers en het inkrimpen van de groep handhavers en vergunningverleners zijn de belangrijkste maatregelen.

Minder inhuur van derden
Naar aanleiding van het onderzoek van de Rekeningcommissie van de raad naar de inhuur van derden neemt het college maatregelen op dit terrein. In totaal zal er in 2005 3 miljoen minder uitgegeven worden aan externe adviseurs, interim-managers en onderzoekers. Dit leidt tot een bezuiniging van 1,3 miljoen op de algemene middelen, doordat een groot deel van de inhuur (naar schatting 1,7 miljoen) wordt betaald uit specifieke rijksmiddelen en andere specifieke opbrengsten als gemeentelijke tarieven en grondopbrengsten.

Minder beleid, meer uitvoering
Zoals aangegeven is een groot deel van de het collegeprogramma gerealiseerd. Op de belangrijkste terreinen zijn beleidsnota's vastgesteld door de raad en is begonnen met de uitvoering daarvan. Vandaar dat het college het aantal beleidsmakers zal beperken. De ambitie van het college en de raad met betrekking tot het ontwikkelen van nieuwe beleidsvoorstellen zal naar beneden bijgesteld moeten worden.

Vermindering handhaving en vergunningverlening
Het college wil op een aantal terreinen meer verantwoordelijkheid leggen bij burgers en bedrijven in de stad. Met name op het terrein van ruimtelijke ordening (bijvoorbeeld het controleren van illegaal gebruik in het buitengebied) en milieu (advies en toezicht voor bedrijven met beperkt milieurisico) leidt dit tot vermindering van de inzet van personeel op handhaving en vergunningverlening.

Minder ondersteunend personeel
Naast bovengenoemde maatregelen zal het college fors bezuinigen op de ondersteunende functies binnen het ambtelijke apparaat. De personele capaciteit die ingezet wordt op financiën, communicatie, informatisering en automatisering en personeel en organisatie zal drastisch beperkt worden. Dit betekent dat er minder financiële rapportages gemaakt worden, het personeelsbeleid binnen de gemeente tot het minimum beperkt wordt en de inspanningen op interne en externe communicatie verminderd worden.

Resterend tekort
Deze maatregelen brengen het verwachte tekort terug tot ca. 2,5 miljoen. Om de begroting voor 2005 sluitend te maken zijn dus nog extra maatregelen nodig. Hierbij is het kiezen tussen extra opbrengsten door hogere tarieven en het verminderen van voorzieningen in de stad. Het college wil hierover in samenspraak met de raad komen tot uitgangspunten die in november kunnen leiden tot een sluitende begroting.