Ingezonden persbericht

OPROEP VOOR DEMONSTRATIE OP 20 MAART 2004

zaterdag 20 maart 2004, 13.00 uur - de Dam - Amsterdam

landelijke demonstratie

STOP DE BEZETTING VAN IRAK

georganiseerd door het Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'

i.s.m. Iraaks Platform Nederland

Vredescentrum O'43

Postbus 1528 - 3500 BM Utrecht

o43@kerkenvrede.nl - www.wereldcrisis.nl

Tegen de 'Nieuwe Oorlog'

Direct nadat de Amerikaanse regering opriep tot de 'oorlog tegen het terrorisme', heeft het Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog gewaarschuwd voor de gevolgen. De militaire acties van de Amerikanen en de geallieerden zijn ook een vorm van terrorisme en hebben veel meer onschuldige slachtoffers gemaakt dan er op 11 september 2001 zijn gevallen. Amerikaanse 'preventieve oorlogen' kweken slechts haat en wantrouwen tussen mensen. En in tal van Westerse landen worden burgerrechten ingeperkt. Oorlog, vernedering en onderdrukking zullen slechts de frustratie van onderdrukte mensen versterken en het is aannemelijk dat dit zal leiden tot wanhoopsdaden. Deze moeten we juist wegnemen. In dat kader moet Israël de bezetting van de Palestijnse gebieden beëindigen.

Zelfbeschikking voor Irakezen

Op 20 maart 2003 viel de Amerikaans-Britse coalitie Irak aan. Deze oorlog en de bezetting van Irak zijn in strijd met het internationaal recht. Beweerde rechtvaardigingen blijken onjuist. Er zijn geen massavernietigingswapens aangetroffen. Evenmin is Iraakse steun aan het internationaal terrorisme aangetoond. Dit waren gewoon leugens, die Bush en Blair vertelden om hun vuile oorlog te rechtvaardigen. We weten nu, dat Bush al plannen had om een oorlog tegen Irak te beginnen op het moment dat hij president van de VS werd. Irak is door de oorlog in chaos en onveiligheid gedompeld. De bezettingsmacht voldoet dus niet aan haar volkenrechtelijke verplichting. Aan deze toestand moet zo snel mogelijk een einde worden gemaakt. Het volk van Irak moet in staat gesteld worden om zichzelf te regeren en dit kan niet gebeuren zolang er buitenlandse troepen in het land zijn. Een regering die door buitenlandse bezetters is geïnstalleerd, is niet wettig in de ogen van de bevolking. Democratie kan alleen van binnenuit worden opgebouwd. De enige legitieme rol die de internationale gemeenschap kan hebben, is het bieden van materiële hulp als compensatie voor de vernielingen die zijn aangericht tijdens de oorlog.

Stop de bezetting van Irak

De Verenigde Staten en hun bondgenoten verblijven niet om humanitaire redenen in Irak. Zowel aan de oorlog tegen Irak als aan de huidige bezetting liggen politieke, militaire en economische motieven ten grondslag. De Verenigde Staten en hun bondgenoten plunderen het bezette land. De bezettende coalitie verdeelt de contracten voor herstelwerkzaamheden onderling en financiert dat uit de in beslag genomen Iraakse olie-inkomsten. Het verzet tegen de bezetting neemt dan ook toe, ook onder bevolkingsgroepen die de Amerikanen en Britten eerder nog als bevrijders verwelkomden. Om verdere chaos en een escalatie van geweld te voorkomen, moeten de Amerikanen onmiddellijk alle militaire troepen uit dit land terugtrekken.

Stop Nederlandse deelname aan bezetting!

Inplaats van het recht op zelfbestuur van het Irakese volk te steunen, volgt de Nederlandse regering slaafs de Amerikaanse regering. Nederlandse troepen zijn vooral ter beschikking gesteld om mee te kunnen delen in de economische voordelen van de bezetting van Irak en om zichzelf ten dienste te stellen van de militaire avonturen van Bush (net zoals in Afghanistan). Daarmee geeft Nederland politiek en juridisch een volstrekt verkeerd signaal. Bovendien valt moeilijk te verdedigen dat er wel geld is voor troepen in Irak, maar niet voor armoedebestrijding in binnen- en buitenland.

Blijkbaar wil het regiem van Balkenende volledig in de pas lopen met Bush. Dit betekent, dat we betrokken zullen raken bij toekomstige verdere militaire avonturen van de VS.

Wij moeten protesteren tegen de Nederlandse deelname aan de bezetting van Irak en meehelpen om Bush in de internationale arena te isoleren.

---- --