Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Communicatie

22 maart 2004

Nr. 04/063

Horeca besteedt nog steeds te weinig aandacht aan veiligheid

In de horeca wordt nog steeds onvoldoende aandacht geschonken aan de veiligheid binnen de bedrijven. Zo heeft de Arbeidsinspectie in 2003 bij bijna de helft van de geïnspecteerde ondernemingen overtredingen geconstateerd bij de opslag van CO-2 cilinders. Dat zijn koolzuurflessen die worden gebruikt bij het tappen van bier en frisdranken. Bij lekkage van deze cilinders wordt de zuurstof verdrongen, waardoor mensen die in die ruimte komen zeer snel bewusteloos kunnen raken en zelfs kunnen stikken. Daarom is goede ventilatie of een signaleringssysteem wettelijk verplicht.

Dat blijkt uit een onderzoek dat de Arbeidsinspectie bij 374 bedrijven heeft uitgevoerd, waarbij veiligheid centraal stond. Het ging daarbij om 151 hotel-restaurants, hotels, pensions en conferentieoorden, 116 restaurants, cafetaria s en snackbars, 102 cafés, 4 kantines en 1 kampeerterrein. In 2002 was ook al onderzoek verricht in de sector, omdat was gebleken dat de aandacht voor de veiligheid binnen de horeca na een korte opleving na de cafébrand in Volendam weer snel tanende was.

De Arbeidsinspectie constateerde bij 295 bedrijven één of meer overtredingen, 79 bedrijven waren in orde. De meeste overtredingen betroffen de opslag van CO-2 cilinders; bij 48 procent van de bedrijven was dit niet in orde. Andere veel voorkomende overtredingen hadden te maken met de afwezigheid van een (getoetste) risico-inventarisatie en -evaluatie (bij 30 procent van de bedrijven), geen adequate brandbestrijdingsmiddelen in voldoende mate aanwezig (16 procent) en geen adequate signalering van vluchtwegen (14 procent).

De resultaten van de inspecties van vorig jaar komen grotendeels overeen met die van 2002. Die inspecties hebben wel bij de destijds bezochte bedrijven tot verbetering geleid, maar hadden geen effect op de totale branche, luidt een conclusie uit het onderzoek van 2003. De bedrijfstak zal zich meer moeten inspannen om ervoor te zorgen dat de horecabedrijven voldoen aan de wettelijke verplichtingen. De Arbeidsinspectie zal daarop blijven toezien.