Politie Friesland

Politieberichten 19/3 (13.00 uur) t/m 20/3 (11.00 uur)

Fryslan 20-03-2004 - Voor verdere informatie kunt u tijdens werkdagen tussen 09.00 uur en 15.00 uur contact opnemen met bureau Communicatie, telefoonnummer 0900 8844

Leeuwarden: woninginbraak
Vrijdag omstreeks 11.00 uur meldde een 53-jarige inwoonster van Leeuwarden aan de Hollanderstraat, dat een verdacht persoon achter haar woning stond. Zij sprak hem aan en de man ging weg met onder zijn arm een DVD-speler. Was een blanke man, lengte ongeveer 1.80 m en gekleed in een lichtblauwe spijkerbroek met een kort bruin jasje. Toen de man weg was zag ze bij de vuilcontainer papieren liggen,, afkomstig van een andere woning aan de Hollanderstraat. Inderdaad was er in de andere woning ingebroken. Men kwam daar binnen door het bovenraampje te forceren. Uit onderzoek bleek dat een DVD-speler losgekoppeld was van de video. Uit de woning van de 53-jarige werd nog een laptop weggenomen.

Harlingen: diefstal telefoonkaarten
Vrijdag tussen 16.30 uur en 16.40 uur hebben mogelijk drie gekleurde mannen een greep in de kassalade gedaan van een winkel aan de Voorstraat. Een informeerde vroeg de verkoopster wat en de andere deden de greep. Weggenomen zijn ongeveer 75 strippenkaarten van verschillende waarden en 48 telefoonkaarten van diverse waarden. Aangifte werd gedaan door een 44-jarige medewerkster van de zaak uit Harlingen. Het betrof waarschijnlijk Noordafrikaanse of Turkse mannen, die allen goed Nederlands spraken.

Fryslân: alcohol in het verkeer
De volgende bestuurders werden betrapt op het besturen van een voertuig onder invloed: achtereenvolgens plaats en tijd van de controle, bestuurder, uitslag ademanalyse, uren rijverbod en eventuele bijzonderheden.

- Leeuwarden, Voorstreek, 19.30 uur, 36-jarige automobilist uit Leeuwarden, 620 ug/l, 7 uur, rijbewijs ingevorderd, Kort-Om.
- Leeuwarden, Willen Lodewijkstraat. 21.08 uur, 45-jarige automobilist uit Leeuwarden, 685 ug/l, 8 uur, rijbewijs ingevorderd. Kort-Om.
- Leeuwarden, Zuidvliet, 21.40 uur, 35-jarige automobilist uit Leeuwarden, 250 ug/l, 1 uur, Kort-Om.

- Leeuwarden, Willem Lodewijkstraat, 21.45 uur, 32-jarige automobilist uit Hurdegaryp, 600 ug/l, 6 uur, rijbewijs ingevorderd, Kort-Om.
- Leeuwarden, Oostergoweg, 21.50 uur, 50-jarige automobilist uit Leeuwarden, 370 ug/l, 3 uur, Kort-Om.

- Leeuwarden, Schrans, 23.00 uur, 42-jarige automobilist uit Leeuwarden, 465 ug/l, 4 uur, Kort-Om.

- Leeuwarden, Schrans, 23.10 uur, 37-jarige automobilist uit Leeuwarden, 350 ug/l, 2 uur, Kort-Om.

- Leeuwarden, Groningerstraatweg, 23.03 uur34-jarige automobilist uit Leeuwarden, 245 ug/l, 1 uur, Kort-Om.

- Leeuwarden, Groningerstraatweg, 23.20 uur, 28-jarige automobilist uit Leeuwarden, 410 ug/l, 3 uur, Kort-Om.

- Akkrum, Kanadeeskestrjitte, 00.05 uur, 54-jarige automobilist uit Akkrum, 330 ug/l, 2 uur, Kort-Om.

- Leeuwarden, Westerparkstraat, 00.36 uur, 46-jarige automobilist uit Sint Annaparochie, 595 ug/l, 6 uur, Bij onderzoek bleek dat de verdachte de slagboom van de parkeergarage aan het Zaailand had vernield. Hij had geen kaartje voor de parkeergarage. Tevens bleek dat hij reed tijden een ontzegging van de rijbevoegdheid en een ongeldig rijbewijs. De auto is in beslag genomen. In eerste instantie werd de auto gesignaleerd op de Harlingerstraatweg en uiteindelijk is de auto aangetroffen op de Westerparkstraat, terwijl de bestuurder zich probeerde te schuilen achter bosjes bij een woning.

- Rottum, Binnendijk, 00.30 uur, 48-jarige automobilist uit Sintjohannesga, 655 ug/l, 7 uur, Tijdens zijn overbrenging naar het bureau beledigde de man de politiemensen voor alles en nog wat. Ook moet de verdachte zijn rijbewijs inleveren. Kort-Om.

- Harkema, De Spjirren, 01.20 uur, 33-jarige automobilist uit Drogeham, 455 ug/l, 4 uur, Kort-Om.

- Leeuwarden, Diepenbrockstraat, 02.12 uur, 38-jarige automobilist uit Leeuwarden, 460 ug/l, 4 uur, Kort-Om.

- Harlingen, Brouwerstraat,02.20 uur, 19-jarige automobilist uit Achlum, 605 ug/l, 6 uur, rijbewijs ingevorderd, Kort-Om.

- Leeuwarden, Luchtenrek,02.19 uur 32-jarige automobilist uit Leeuwarden,285 ug/l, 1 uur. Kort-Om.

- Leeuwarden, Oostergoweg,02.38 uur, 23-jarige automobilist uit Heerenveen, 400 ug/l, 3 uur, Kort-Om.

- Leeuwarden, Noordvliet, 03.55 uur, 25-jarige automobiliste uit Leeuwarden, 700 ug/l, 8 uur, rijbewijs ingevorderd, Kort-Om.

Donkerbroek: diefstal van gereedschap
Vrijdag tussen 11.30 uur en 15.00 uur werd vanuit een schuur achter een woning aan de Balkweg een grote hoeveel gereedschap weggenomen, waaronder: lasapparatuur, hogedrukspuit, decoupeerzaag, slijpmachine, boortol, slijptol en een vlakschuurmachine. Aangifte werd gedaan door een 61-jarige inwoner van Donkerbroek. Geen braaksporen.

Kootstertille: bedreiging met een wapen
Vrijdag omstreeks 20.45 uur deed een 17-jarige inwoner van Kootstertille aangifte van het feit, dat hij op een speelplaats bij de kruising Lodewijkstrjitte en Frederikstrjitte door een 18-jarige inwoner van Kootstertille was bedreigd met een wapen. De 17-jarige stond daar met enkele vrienden. Op een gegeven moment komt de 18-jarige op zijn bromfiets ter plaatse. Hij loopt direct naar de 17-jarige, trekt uit zijn jas een donkerkleurig handvuurwapen of gelijkend voorwerp op een handvuurwapen en zet dit tegen het achterhoofd van de 17-jarige. Hij zegt wat en stop het voorwerp weer in zijn zak. Kort hierop is de 18-jarige aangehouden in zijn woning en overgebracht naar het bureau. Een nader onderzoek zal worden ingesteld. In eerste instantie leverde de uitlevering van het wapen niets op.

Leeuwarden; inbraak in een woning
Vrijdag tussen 08.00 uur en 22.00 uur werd ingebroken in een woning aan de Harlingerstraatweg. Men kwam binnen door aan de achterzijde van de woning een bovenlichtje open te breken. Weggenomen zijn een laptop en een digitale camera. Aangifte werd gedaan door een 29-jarige inwoner van Leeuwarden.

Harkema: aanrijding met letsel tussen auto en fietser
Vrijdag omstreeks 22,15 uur vond een aanrijding plaats op de Homear. Een 15-jarige fietser uit Drogeham was met een paar vrienden aan het fietsen op de Homear en zij wilden vanaf de zijde Dwarssingel de weg oversteken. Zijn vrienden stopten voor een auto die van links kwam. De 15-jarige zag de auto te laat. Een aanrijding was niet meer te voorkomen. Alleen materiele schade.

Leeuwarden: beroving
Zaterdag omstreeks 03.25 uur waren een 18-jarige inwoner van Groningen en een 17-jarige inwoner van Hardenberg aan het pinnen bij een automaat aan het Zaailand. Toen het geld uit de automaat kwam werd dit door een onbekende weggegrist. Het zou gaan om een groepje van 4 a 5 personen De 18-jarige was tevens met een mes door een van de groep gestoken in zijn linkerbovenarm. Deze werd verbonden en hij werd voor behandeling overgebracht naar MCL Zuid. Op aanwijzing van de 17-jarige is later op het Ruiterkwartier een 17-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden Deze hoorde bij het groepje. Een nader onderzoek zal worden ingesteld.

Leeuwarden: autoinbreker aangehouden
In de nacht van vrijdag op zaterdag, juiste tijdstip onbekend, ziet een nachtportierster dat een persoon wegrent tussen geparkeerde autos op het Bonifatiusplein. Ze gaat naar buiten en de man rent weer weg. Naar aanleiding van het signalement wordt even later een 33-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. Na confrontatie wordt de verdachte overgebracht naar het bureau. Uit de auto werd niets vermist. Aangever is een 26-jarige inwoner van Leeuwarden.

Sneek: inbreker aangehouden
Zaterdag omstreeks 05.00 uur werd bij het busstation een 26-jarige inwoner van Amsterdam aangehouden. Een medewerker van het busstation zag de man wegrennen en kreeg hem te pakken, waarna hij op de verdachte is gaan zitten. Toen de politie ter plaatse kwam, werd de verdachte aangehouden en overgebracht naar het bureau. Een nader onderzoek zal worden ingesteld.

Drachten: snelheidsovertreding
Zaterdag omstreeks 01.35 uur werd op de Rijksweg A7 tussen Drachten en Marum geconstateerd dat een 37-jarige automobilist uit Windeweer (Duitsland) over de weg reed met een gecorrigeerde snelheid van 172 km per uur, terwijl 120 km per uur is toegestaan. Bij de afslag Marum werd de auto aan de kant gezet. De bestuurder kreeg een proces-verbaal en tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Heerenveen: twee personen aangehouden voor diefstal fiets Zaterdag omstreeks 05.00 uur surveilleerde een beveiligingsbeambte op de Trambaan en reed richting station. Hij zag toen twee personen lopen, een man en een vrouw. Hij herkende ze. Hij zag dat de man bij de snoepautomaat stond en de vrouw had op een gegeven moment een damesfiets in haar handen. De beveiligingsbeambte is de beide persoen even uit het zicht verloren, omdat hij samen met politiemensen vlak in de buurt rondkeken. Toen hij ze weer zag, had de man een knalgele mountainbike bij zich. Er is toen besloten om de beide personen, een 26-jarige inwoner van Leeuwarden en een 33-jarige inwoonster van Heerenveen aan te houden. Beide zijn overgebracht naar het bureau. In de dienstauto werd werden enkel wikkeles met een wit poeper aangetroffen, eigendom van de vrouw. Ook werd een zwart zakje aangetroffen met daarin 15 wikkels met daarin poeder. Dit is in beslag genomen. Tijdens de voorgeleiding van de man, erkende hij de mountainbike ergens vanuit een portiek te hebben weggenomen. Een nader onderzoek zal worden ingesteld.

Terschelling: alcoholcontrole
Tussen vrijdag 19.00 uur en 23.00 uur werd op de Dellewal een alcoholcontrole gehouden. Er zijn een tienmal blaasproefen afgenomen. Geen drank geconstateerd. Bestuurders reageerden politie op de controle.