PERSBERICHT - 2004-03-20

Dirk Lips:'Veel vertrouwen in toekomst van markt en van ons bedrijf'

Libéma opent dit jaar drie nieuwe dagattracties

Libéma in Rosmalen opent dit jaar drie nieuwe dagattractieparken: de nieuwste dierentuin van ons land, Dierenrijk Europa nabij Eindhoven, het Nederlands Stripmuseum in Groningen en Cape Holland Treasure Park in Den Helder. Het zijn investeringen die getuigen van ons vertrouwen in de markt en onze toekomst, aldus algemeen directeur Dirk Lips van Libéma Exploitatie BV. Ook in de bestaande bedrijven wordt veel vernieuwd.

Libéma is erg optimistisch gestemd voor de toekomst. Bemoedigend daarbij is dat het jaar 2004 heel positief is begonnen. Lips: De resultaten van de eerste maanden van dit jaar, zoals boekingen bij onze vakantieparken en succes van publieks-evenementen en vakbeurzen, stemmen mij zeer positief. De economische lente lijkt zich, net als de echte lente, weer te tonen.

Drie nieuwe dagattractieparken

Dit voorjaar opent Libéma drie nieuwe dagattracties met een vernieuwend karakter binnen de markt. Allereerst de nieuwste dierentuin van het land: Dierenrijk Europa, nabij Eindhoven. Dit is het eerste dierenpark in Nederland dat zich specialiseert op Europese dieren. Bezoekers ontmoeten hier dieren die op ons eigen continent leven. Zo maken zij onder andere kennis met ijsberen, wolven, lynxen, magot-apen, zeehonden, otters, bevers en bruine beren.

Als tweede nieuwe publiekstrekker wordt Het Nederlands Stripmuseum Groningen geopend. Dit is het eerste museum waar de Nederlandse striphelden centraal staan en zelfs tot leven komen. De collectie wordt op drie verschillende en interactieve manieren gepresenteerd: voor kinderen, voor volwassenen en voor de echte stripfanaten. Topattractie is hier het bewegende theater waar de ontwikkeling van de strip in attractievorm wordt gepresenteerd.

Hoogtepunt
Hoogtepunt is de opening van het nieuwste attractiepark van Nederland, Cape Holland Treasure Park in Den Helder. Dit attractiepark maakt deel uit van Cape Holland, dat Libéma samen met diverse partners ontwikkeld heeft. Hier draait alles om de rijke historie van de V.O.C.

Door middel van diverse attracties zoals V.O.C. Wonder World en de Hurricane ervaart de bezoeker de bouw van een V.O.C-schip, maar worden ook avonturen uit het leven in de Gouden Eeuw beleefd. Hoogtepunt is een bezoek aan het grootste V.O.C-schip ooit: de Prins Willem.

Dit indrukwekkende schip (met een lengte van 68 meter, een breedte van 14 meter en een hoogte van de hoofdmasten van ruim 54 meter boven de kiel) is de laatste maanden compleet gerestaureerd en ingericht als attractie voor de bezoekers.

Het themapark heeft ook een megabioscoop, een locatie voor beurzen en evenementen, een indoor speeltuin, een grand café, een museum over het redden van mensen op zee en een family-entertainment-complex. De ontwikkeling hiervan heeft maar liefst vijf jaar geduurd. Het park kon mede ontwikkeld worden door de gezamenlijke inzet van de gemeentelijke-, provinciale- en rijksoverheden, maar ook bedrijven als Utopia (megabioscoop), Albron (horeca), Christoffel groep (family entertainment) en Bal-lorig (softplay).

Nieuwe vakbeurzen
De beurzen- en evenementenbedrijven presenteren ook dit jaar een groot scala aan nieuwe vakbeurzen zoals Garagevak, maar ook succesvolle evenementen voor een groot publiek zoals het grote auto-evenement Speed. Bij Brabanthallen start dit jaar de nieuwbouw van twee evenementenhallen met een totale oppervlakte van 15.000 m². Na voltooiing ontstaat hier de derde grootste beurslocatie van het land.

De Libéma Vakantieparken hebben dit jaar drie vernieuwende accommodaties te bieden. Uniek in Nederland zijn de boomhutten (Villa Hoog & Droog) en luxe tenten met eigen sanitair (Villa Canvas). Daarnaast komen er 45 nieuwe Villa Chalets op de parken. Deze accommodaties zijn in eigen beheer en exclusief voor Libéma ontwikkeld. Gezien het grote aantal boekingen blijken deze vernieuwingen zeer gewaardeerd te worden door de consument.

Grootste olifant

In de bestaande dagattractieparken gaat Libéma door met investeren in kwaliteit. Safari Beekse Bergen krijgt de grootste Afrikaanse olifant van Europa: de stier Calimero. Voor dit imposante dier, met een schofthoogte van 3,40 meter en een gewicht van meer dan 7000 kilo, zijn een prachtig nieuw perk en een nieuwe stal gebouwd langs de Wandelsafari.

Speelland Beekse Bergen krijgt twee nieuwe attracties: de Bugatti-trapskelters en de Bigwheels. Ecodrome Zwolle presenteert een volière met Europese roofvogelsoorten. Tenslotte heeft Sportiom de Health Floor (de fitnessafdeling) vergroot en van de nieuwste fitnessapparatuur voorzien.

Het Automuseum Autotron is in 2004 tijdelijk gesloten vanwege verbouwing. Dit jaar wordt hier begonnen met de aanleg van een strandbad. Dit is de start van de realisatie van een speelparadijs met een grote speeltuin. Het speelparadijs zal naar verwachting in 2006 volledig zijn voltooid. In 2004 is het strandbad al exclusief geopend voor de gasten van Vakantiepark Vinkeloord.