ChristenUnie


Koningin van het volk overleden Zaterdag 20 Maart 2004 - 11:35

Het overlijden van Prinses Juliana is een groot verlies voor Prins Bernhard, voor Koningin Beatrix en de andere leden van de koninklijke familie. Het overlijden van Prinses Juliana is óók een groot verlies voor het Nederlandse volk. Zij was een bijzondere koningin en laat een onvergetelijke indruk achter als koningin van het volk. We herdenken haar als de koningin, die een gewone mevrouw wilde zijn dichtbij de mensen, die haar zware taak aanvaardde met de woorden Wie ben ik dat ik dit doen mag? De ChristenUnie ziet met dankbaarheid terug op wat God het Nederlandse volk in Koningin Juliana gegeven heeft.

De geboorte van Prinses Juliana op 30 april 1909 werd met overweldigende vreugde begroet. Er was weer toekomst voor het Huis van Oranje! Prinses Juliana kreeg een traditionele en beschermde opvoeding. Haar aantreden als Koningin der Nederlanden luidde een cultuurverandering in. Koningin Juliana was ongelukkig met het protocol en wilde niets weten van een volgens haar onnodige afstand tussen staatshoofd en onderdanen dat woord schrapte zij uit haar woordenboek. Zij leefde mee met alle lagen van de bevolking en gaf een vriendelijker gezicht aan het koningschap. Ook na haar troonsafstand brachten velen op 30 april nog een bloemengroet naar Paleis Soestdijk, een bewijs van de bijzondere band tussen de koningin en het Nederlandse volk.

Juliana was een gelovige vrouw. Zij schroomde niet om haar morele opvattingen duidelijk te laten blijken. Soms leidde dat tot spanningen met de ministers. Juliana vervulde met grote zorgvuldigheid haar taak bij de opeenvolgende formaties. Het vertrouwen dat zij al dan niet stelde in een kandidaat-premier legde veel gewicht in de schaal. Sinds haar aftreden in 1980 bleef Juliana een grote sociale betrokkenheid tonen. Zij zette zich met name in voor gehandicapten.
---