Itteren

In heel Maastricht wordt intensiever en frequenter opgetreden tegen parkeerovertredingen.

20-mar-2004, Persbericht gemeente Maastricht

In 2003 zijn de basiseenheden van de afdeling Stadstoezicht anders ingedeeld. Er zijn nu drie basiseenheden: West, Centrum en Oost. Vanuit het Centrum zijn vier parkeeragenten ondergebracht in de basiseenheden West en Oost. In principe werken zij tijdens de dagdienst in hun eigen basiseenheid (Oost of West) en tijdens de avonddienst in het Centrum. Als de omstandigheden het toelaten zullen ze ook in hun eigen basiseenheid surveilleren tijdens de avonddienst. Ook is er een nieuwe discipline bijgekomen nl.: de assistenten milieu-parkeerpolitie.

Op dit moment bestaat elke basiseenheid uit 4 disciplines die breed ingezet kunnen worden, maar wel met behoud van eigen specialisme. Het gaat om de volgende specialismen:
toezichthouder (voorheen stadswacht): toezicht & handhaving (signaleren en rapporteren) in de openbare ruimte, assistent milieu-parkeerpolitie: toezicht & handhaving op het gebied van de ergernissen top tien van de gemeente Maastricht, parkeerpolitie: toezicht & handhaving m.b.t. parkeren/verkeer, en milieupolitie: toezicht & handhaving op het gebied van milieu.

Door goede interne samenwerking wordt effectiever gewerkt. Een voorbeeld: een parkeeragent ziet dat iemand een milieu-overtreding begaat. Voorheen kon hij vanuit zijn functie de overtreding slechts constateren. Optreden kon in zon geval alleen door de milieupolitie. In de nieuwe opzet kan hij zelf handelend optreden. Hetzelfde, maar dan omgekeerd, geldt voor de milieuagent. Door verder bijv. een parkeeragent en een milieuagent te laten samenwerken, hoeft een patrouille niet meer te wachten totdat de specialist ter plaatse komt maar kan meteen opgetreden worden tegen complexe milieudelicten en/of parkeerovertredingen. De koppeling zorgt ervoor dat hun aandachtsgebied verder verbreed wordt en dat de responstijd van onze patrouilles aanzienlijk verbetert.

In heel Maastricht wordt intensiever en frequenter opgetreden tegen parkeerovertredingen. Daar waar in het verleden niet is opgetreden of daar waar afspraken gemaakt zijn in het verleden zal een waarschuwingsfase in acht genomen worden. Er wordt gezocht naar een structurele oplossing binnen de wettelijke kaders, er zal in ieder geval niet meer gedoogd worden. De meest voorkomende overtredingen die gepleegd worden in de verschillende buurten zijn m.n. parkeren op trottoirs en op groenvoorzieningen, foutparkeren in de woonerven, misbruik maken van de gehandicaptenplaatsen en parkeren voor in- of uitritten.
De hoogte van de boete voor de meeste parkeerovertredingen bedraagt momenteel 40 euro.

De toezichthouders zijn in de meeste buurten een bekend begrip. Hun taak is voornamelijk een signalerende en rapporterende functie naar de meldkamer Integraal Toezicht en naar de regiopolitie. Kon hij/zij voorheen aan het eind van de dag pas rapporteren welke problemen hij/zij die dag heeft gesignaleerd, nu kan hij/zij bij onraad meteen telefonisch contact opnemen met de meldkamer Integraal Toezicht die vervolgens direct actie onderneemt.

Indien u vragen of klachten heeft, kunt u deze melden bij het Gemeenteloket (klantenmeldpunt) van de gemeente Maastricht, telefoon 043-3504000.