Ingezonden persbericht


(20 maart 2004 - Bericht van Platform Tegen de 'Nieuwe Oorlog')

P E R S B E R I C H T

Ruim tweeduizend demonstranten tegen bezetting van Irak

Amsterdam, 20 maart 2004 - Vandaag werd wereldwijd gedemonstreerd tegen de voortdurende bezetting van Irak. In Amsterdam trotseerden ruim tweeduizend mensen het slechte weer.

Een jaar na het begin van de oorlog tegen Irak is duidelijk dat het voeren van oorlog geen geschikt instrument is om het terrorisme te bestrijden, maar het geweld en de terreur juist aanwakkert. Deze opvatting vormde een rode draad door de verschillende toespraken van vredesactivisten uit Nederland, Spanje, Afghanistan en Irak. De demnstratie werd georganiseerd door het Platform Tegen de 'Nieuwe Oorlog'en het Iraaks Platform in Nederland.

Nadat de organisatoren kennis namen van het overlijden van prinses Juliana hebben zij - juist uit respect voor haar opvattingen over oorlog en vrede - besloten de demonstratie door te laten gaan. ,,Het verschijnsel 'preventieve oorlog', gekarakteriseerd door het devies 'niet praten maar vechten', staat haaks op het internationaal recht waar Juliana tijdens haar leven bij verschillende gelegenheden voor opkwam'', verklaarde woordvoerder Jan Schaake van het Platform Tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
De preventieve oorlog geeft regeringsleiders ten onrechte het alibi om zich niet voor het voeren een oorlog te hoeven verantwoorden. Het kabinet Balkenende spant hierin wel de kroon door nog steeds halsstarrig te weigeren openheid te geven over de gronden waarop zij haar steun voor de oorlog baseerde.

Tijdens de demonstratie werd door verschillende sprekers aandacht besteed aan het uitzettingsbeleid van minister Verdonk. Volgens Daniel de Jongh, spreekster namens het Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog', kun je geen vluchtelingen terug sturen naar landen, waar onze regering tegelijkertijd militairen heen stuurt vanwege het gebrek aan veiligheid en stabiliteit.

De situatie in bezet Irak is op dit moment chaotisch. Dat heeft alles te maken met de dubbele agenda van de Amerikaanse regering. Terwijl men over soevereiniteitsoverdracht praat, wordt feitelijk vastgelegd dat een grote Amerikaanse troepenmacht voor onbepaalde tijd aanwezig blijft. Bovendien hangt een volledige uitverkoop van de Iraakse rijkdommen nog steeds boven de markt. Faisal Nasser, voorzitter van het Iraaks Platform, zei tot de aanwezigen: ,,We hebben jullie solidariteit nodig om een eind te maken aan de buitenlandse bezetting van Irak.'' Faisal Nasser wees voorts op de noodzaak dat de bezettingsmacht de verantwoordelijkheid voor de veiligheid in Irak op 1 juli overdraagt aan de voorlopige Iraakse Regeringsraad. Hij een andere sprekers sloten daarbij niet uit dat Irak de komende tijd behoefte heeft aan buitenlandse troepen om een proces van stabilisatie op gang te brengen.

De vertegenwoordiger van de Spaanse vredesbeweging Pere Gay i Fauza benadrukte in dat verband dat buitenlandse bezettingstroepen niet geschikt zijn om een dergelijke humanitaire missie uit te voeren: ,,Nog afgezien van het feit dat de bezetting van Irak illegaal is, is dat een extra reden waarom wij eisen dat de Spaanse troepen onmiddellijk terug worden getrokken uit Irak,' zo sprak hij op de Dam.

-------

Noten voor de pers

Contactnummers voor de pers:

Karel Koster 06-13223359
Hans van Heijningen 06-22101830

(einde persbericht)

-- Bericht verzonden door
Omslag Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling
voor Platform Tegen de 'Nieuwe Oorlog'