Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T
Van het Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'

Iraaks Platform mede-organisator demonstratie
'Stop de Bezetting van Irak - Nederlandse troepen nu terug!'

Utrecht, 16 januari 2004 - Het Iraaks Platform in Nederland zal als mede-organisator optreden van de demonstratie 'Stop de Bezetting van Irak - Nederlandse troepen nu terug!' die op 20 maart 2004 in Amsterdam zal plaatsvinden. Het initiatief tot deze demonstratie was in december genomen door het Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog', waarmee het gehoor gaf aan de oproep van de Amerikaanse vredesbeweging en het Europees Sociaal Forum om 20 maart 2004 tot wereldwijde dag van protest tegen de bezetting van Irak te laten zijn.

Met het besluit om als mede-organisator op te treden geeft het Iraaks Platform in Nederland uitdrukking aan het toenemend verzet van de Iraakse bevolking tegen de bezetting van het land. Het feit dat de Westerse troepen er na driekwart jaar nog niet in geslaagd zijn om de basisvoorzieningen en de veiligheid in Irak op orde te brengen doet de aanvankelijke steun onder de bevolking snel afnemen. Overal in het land vinden met grote regelmaat demonstraties plaats tegen besluiten van de Amerikaanse bewindvoerder Paul Bremer en het optreden van de Westerse troepen.

,,De Amerikanen hebben beloofd om democratie te brengen in Irak, maar in plaats daarvan bestormen ze met veel geweld het kantoor van de grootste vakbond van Irak en arresteren de hele vakbondstop'', aldus Faisal Nasser, voorzitter van het Iraaks Platform in Nederland. Hij is van mening dat de volledige bestuurlijke verantwoordelijkheid in Irak onmiddellijk aan de interim Regeringsraad overgedragen moet worden en dat de Westerse troepen, waaronder de Nederlandse, beter zo snel mogelijk uit Irak kunnen vertrekken.

In juni 2003 organiseerde het Iraaks Platform een flyeractie bij het gebouw van de Tweede Kamer toen deze debateerde over het uitzenden van Nederlandse militairen naar Irak. ,,De Nederlandse regering stelt dat die militairen er ten bate van de Iraakse bevolking zitten, maar met de Irakezen is nooit over die uitzending gesproken'', aldus Nasser.

===================
Noten voor de pers:

Woordvoerders zijn:


- namens het Iraaks Platform in Nederland: Faisal Nasser, 0495-521935


- namens het Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog': Jan Schaake, 030-2714376


- Meer over de activiteiten van het Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog' op http://www.wereldcrisis.nl

-- Lees ZOZ - tijdschrift voor doen-denkers - vraag proefnummer! Omslag - Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling - omslag@omslag.nl Postbus 81 - 5600 AB Eindhoven - 040-2910295 - http://www.omslag.nl