Nederlands Architectuurinstituut

Rotterdam, 26 januari 2004

GeWoon Architectuur
Woonomgevingen uit de Collectie NAi

De nieuwe permanente tentoonstelling
vanaf 20 maart 2004 in Zaal 2

1EALINEAGewone Nederlandse woningbouw die zijn weerga niet kent in de rest van de wereld. Dat is het onderwerp van de nieuwe permanente tentoonstelling van het Nederlands Architectuurinstituut (NAi). Het NAi heeft een van de meest belangrijke collecties van interieur, architectuur, stedenbouw en landschap ter wereld. Met de nieuwe permanente tentoonstelling 'GeWoon Architectuur' wordt de rijkdom aan tekeningen, maquettes en foto's onthuld. De hoogtepunten van het dit nationale erfgoed geven een beeld van anderhalve eeuw wonen in Nederland.

Van Vondelstraat tot Tapijtmetropool
In de nieuwe tentoonstelling staat één van de belangrijkste thema's uit de Nederlandse architectuur centraal: de geschiedenis van het wonen vanaf 1850.
De eerste vier delen van de tentoonstelling gaan over woonomgevingen die daadwerkelijk zijn gebouwd. Bekende projecten passeren de revue: de Amsterdamse Vondelstraat met ontwerpen van P.J.H. Cuypers, Amsterdam-Zuid van H.P. Berlage, de Rotterdamse wijken Pendrecht en Alexanderpolder, en Almere - het laboratorium op het gebied van woonarchitectuur.
Het laatste thema is gewijd aan niet gerealiseerde plannen, aan toekomstscenario's waarin de verbeelding van de architect vorm krijgt. Een voorbeeld hiervan is het plan voor de uitbreiding van het Amsterdamse Vondelpark tot aan de kust, van architect P.Th. Wijdeveld.

Het historische materiaal uit de Collectie wordt aangevuld met een actuele fotoreportage, waardoor verleden en heden met elkaar worden verbonden.
'GeWoon Architectuur' zal voor veel bezoekers een feest van herkenning zijn. Niet alleen omdat ontwerpen van bekende plaatsen tentoongesteld worden, maar ook omdat de woning, de straat en de wijk - kortom de alledaagse leefomgeving - een plek hebben.

Nieuwe dimensie
Het ontwerp voor de tentoonstelling wordt gemaakt door het jonge Belgische bureau 51N4E Space Producers, recent winnaar van de Rotterdam Maaskant prijs. Met hun ontwerp voegen de jonge architecten een nieuwe dimensie toe aan het gebouw van Jo Coenen. Maar liefst vier tentoonstellingszalen in het NAi-gebouw worden tot een nieuwe ruimte getransformeerd. De vide tussen de eerste en tweede verdieping wordt gesloten waardoor een doorlopende tentoonstellingswand ontstaat. Het ontwerp van 51N4E creëert een nieuwe, visuele eenheid die het collectiemateriaal in zijn essentie toont, veelal zonder passe partouts en lijsten.

De nieuwe permanente tentoonstelling zal vanaf eind maart een structureel aanbod van historisch collectiemateriaal in het NAi garanderen. De permanente tentoonstelling en de diverse interventie-tentoonstellingen gaan daardoor de dialoog aan met het actuele tentoonstellingsprogramma in de overige zalen van het NAi. Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie, uitgegeven door NAi Uitgevers i.s.m. het NAi.

De nieuwe tentoonstelling 'GeWoon Architectuur. Woonomgevingen uit de Collectie NAi' is te zien vanaf 20 maart 2004.
De huidige vaste tentoonstelling 'Twee eeuwen architectuur in Nederland' is nog te zien tot en met 29 februari 2004.
---

Voor nadere informatie en beeldmateriaal kunnen journalisten zich wenden tot het team Marketing en Communicatie van het NAi: Edwin Pelser (coördinator), tel 010-4401235
Carolien Ruigrok, tel 010-4401235
Astrid Karbaat, tel 010-4401260
Pepijn Lemmens, tel 010-4401253
fax 010-4366975, e-mail press@nai.nl

NAi persbeelden