Socialistische Partij

zaterdag 20 maart 2004
13.00 uur * Dam * Amsterdam
Stop de bezetting
van Irak

o Zelfbeschikking voor Irakezen
o Stop Nederlandse deelname aan de bezetting
o Tegen geweld, voor mensenrechten Platform tegen de `Nieuwe Oorlog',
i.s.m. Iraaks Platform Nederland
Vredescentrum O'43
Postbus 1528, 3500 BM Utrecht
o43@kerkenvrede.nl
www.wereldcrisis.nl
landelijke demonstratie

Tegen de `Nieuwe Oorlog'
Direct nadat de Amerikaanse regering opriep tot de `oorlog tegen het terrorisme', heeft het Platform tegen de `Nieuwe Oorlog' gewaarschuwd voor de gevolgen. Militaire acties maken geen einde aan het terrorisme. De ontwikkelingen in Afghanistan en Irak maken dat duidelijk. De Amerikaanse `preventieve oorlogen' versterken het vijandsbeeld dat islamitische en westerse bevolkingsgroepen van elkaar hebben. En in tal van westerse landen worden burgerrechten ingeperkt. Oorlog, vernedering en onderdrukking versterken de voedingsbodem van het terrorisme. Deze moeten we juist wegnemen. In dat kader moet Israël de bezetting van de Palestijnse gebieden beëindigen.

Zelfbeschikking voor Irakezen
Op 20 maart 2003 viel de Amerikaans-Britse coalitie Irak aan. Deze oorlog en de bezetting van Irak zijn in strijd met het internationaal recht. Beweerde rechtvaardigingen blijken onjuist. Er zijn geen massavernietigingswapens aangetroffen. Evenmin is Iraakse steun aan het internationaal terrorisme aangetoond. Irak is door de oorlog in chaos en onveiligheid gedompeld. De bezettingsmacht voldoet dus niet aan haar volkenrechtelijke verplichting. Aan deze toestand moet zo snel mogelijk een einde worden gemaakt. De Iraaks regeringsraad moet in staat worden gesteld om zelf te zorgen voor de veiligheid. Dit kan zo nodig met de hulp van buitenlandse troepen. Verder moet er op korte termijn een democratisch gekozen regering komen. Daarbij moeten de belangen van de diverse minderheden in Irak gewaarborgd zijn.

Stop de bezetting van Irak
De Verenigde Staten en hun bondgenoten verblijven niet om humanitaire redenen in Irak. Zowel aan de oorlog tegen Irak als aan de huidige bezetting liggen politieke, militaire en economische motieven ten grondslag. De Verenigde Staten en hun bondgenoten plunderen het bezette land. De bezettende coalitie verdeelt de contracten voor herstelwerkzaamheden onderling en financiert dat uit de in beslag genomen Iraakse olie-inkomsten.

Het verzet tegen de bezetting neemt dan ook toe, ook onder bevolkingsgroepen die de Amerikanen en Britten eerder nog als bevrijders verwelkomden. Om verdere chaos en een escalatie van geweld te voorkomen, moeten de Amerikanen de datum noemen waarop zij het land zullen verlaten. Stop Nederlandse deelname aan bezetting! Vanuit de OVSE, de Raad van Europa en de EU kan Nederland aansturen op een eigen, niet-militaire Europese Irak-politiek. In plaats daarvan volgt de Nederlandse regering echter slaafs de Amerikaanse regering. Nederlandse troepen zijn vooral ter beschikking gesteld om mee te kunnen delen in de economische voordelen van de bezetting van Irak. Daarmee geeft Nederland politiek en juridisch een volstrekt verkeerd signaal. Bovendien valt moeilijk te verdedigen dat er wel geld is voor troepen in Irak, maar niet voor armoedebestrijding in binnen- en buitenland.

Door de slaafse navolging van de Amerikaanse regering loopt Nederland ook nog eens de kans onbedoeld betrokken te worden bij mogelijke nieuwe oorlogen tegen Syrië, Iran, Noord-Korea, Cuba of andere landen.