Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

20/03/04 Prinses Margriet bij première Emotions door Introdans

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden woont zaterdagavond 20 maart in Schouwburg Arnhem de première bij van EMOTIONS. In dit programma van Introdans gaat Rushes, een choreografie van Richard Wherlock, in wereldpremière. Daarnaast danst het gezelschap werken van Nacho Duato, Nils Christe, Ton Wiggers en Hans van Manen. Prinses Margriet is sinds 1 september vorig jaar beschermvrouwe van Introdans.

Rushes is de eerste creatie die Richard Wherlock voor Introdans maakt: een choreografie voor tien dansers op muziek van Benjamin Britten, waarin solo's, duetten, trio's en kwartetten elkaar afwisselen.

Het drieluik Na Floresta van Nacho Duato is een ode aan de schoonheid van de Amazone, het tropische regenwoud in Zuid-Amerika. Na Floresta is een choreografie zonder plot, bedoeld om een gevoel van intimiteit en verbondenheid met de natuur over te brengen.

La Notte heeft een dramatisch thema: de pijn om een aflopende relatie tussen twee door het leven gerijpte mensen. Nils Christe maakte dit duet in 1986 speciaal voor het beroemde danspaar Alexandra Radius en Han Ebbelaar.

Passage is een pas de deux die door Ton Wiggers is gemaakt ter gelegenheid van het afscheid van Mr. C.J.A. van Lede, voorzitter van de Raad van Bestuur van Akzo Nobel nv op 23 april 2003.

Shorthand/Six Stravinsky Pieces bestaat uit twee keer drie delen en wordt door zes dansers uitgevoerd. Hans van Manen is in deze choreografie barokker te werk gegaan dan gewoonlijk. De titel verwijst naar stenograferen: Shorthand bestaat uit ogenschijnlijk losse fragmenten die uiteindelijk in een organisch verband komen te staan.

Prinses Margriet is beschermvrouwe van Introdans vanwege haar belangstelling voor modern ballet en omdat het gezelschap voorstellingen voor een breed publiek maakt en kwetsbare groeperingen betrekt bij zijn activiteiten. Introdans organiseert onder meer educatieve projecten op scholen en choreografieworkshops met gehandicapten.