Gemeente Leiden

Persbericht

"Onze oude buren, vondsten en verhalen uit de bodem van de stad"

Nieuwe tentoonstelling Archeologisch Centrum

Publicatiedatum: 12 maart 2004

Van 20 maart tot 7 april 2004 is in het Archeologisch Centrum van de gemeente Leiden een nieuwe tentoonstelling genaamd Onze oude buren, vondsten en verhalen uit de bodem van de stad" te bezichtigen. De tentoonstelling bestaat uit een dertigtal vitrines waarin met archeologische vondsten en illustraties scènes uit het leven van vroegere bewoners van steden worden verbeeld. De tentoonstelling is georganiseerd ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van het Convent van Gemeentelijke Archeologen, dat hiermee een beeld wil geven van de resultaten van archeologisch onderzoek in steden.

In steden staat archeologie dichtbij burgers van nu: de opgravingsputten liggen naast de deur en de resultaten komen snel in de krant en in het plaatselijk museum. Vroegere bewoners van de stad staan daardoor dichtbij de huidige bewoners. Het zijn letterlijk oude buren, mensen die jaren terug op dezelfde plek leefden. De voorwerpen die ze hebben achtergelaten, leveren merkwaardige, amusante, ontroerende en altijd leerzame verhalen op.

Tentoonstelling

De tentoonstelling toont een grote variatie aan vondsten zoals een bijzonder mesheft uit Leiden, Romeinse loden slingerkogels uit Velsen, een houten boemerang uit het begin van de jaartelling gevonden in Vlaardingen, middeleeuwse wollen kindersokken uit Groningen, een middeleeuws kattenskelet uit Venlo en een 16de-eeuwse tinnen kan die op mysterieuze wijze in een Delftse beerput terecht is gekomen. De tentoonstelling reist de komende twee jaar langs diverse locaties in verschillende steden.

Openingstijden

De tentoonstelling is te bezichtigen in het Archeologisch Centrum, Hooglandse Kerkgracht 17. Openingstijden: maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis. In het Archeologisch Centrum is een begeleidend boekje van de tentoonstelling te verkrijgen.

Deze pagina is gewijzigd op 12-03-2004