Gemeente Eindhoven

Persbericht: 17 maart 2004, no. 81

Wethouder Mittendorff overhandigt eerste pakket Nederland Schoon aan Unitas59

Start landelijke campagne tegen zwerfvuil op sportterreinen

Op zaterdag 20 maart 2004 gaat de nieuwe landelijke zwerfvuilcampagne van de stichting Nederland Schoon van start. Dit maal is die campagne gericht op de Nederlandse sportclubs. Mevrouw drs. G. M. Mittendorff, wethouder van Jeugd en Gezin zal zaterdag de officiële start van deze campagne in Eindhoven geven door aan het bestuur van voetbalvereniging Unitas59 (symbolisch) het eerste pakket te overhandigen. Ze doet dat om 9.45 uur in de kantine van de voetbalvereniging op het sportpark Bokt aan de Anconalaan. Daarna volgt ze daar een deel van de voetbalwedstrijden van de F-jeugd.

Bij veel besturen van sportverenigingen staat het onderwerp zwerfvuil met een zekere regelmaat op de agenda. Zowel de eigen leden, spelers van bezoekende clubs als ook de toeschouwers blijken het erg vaak moeilijk te vinden snacks, lege blikjes, flesjes en dergelijke in een afvalbak te deponeren. Uit een onderzoek van de stichting en de KNVB blijkt dat sportclubs vele uren per jaar besteden aan het schoonhouden van hun terreinen. De landelijke stichting Nederland Schoon wil sportclubs graag steunen in hun strijd tegen het zwerfafval, ook in Eindhoven.

Opvallend is dat bij de discussies over de grootste veroorzakers van zwerfafval de meningen uiteenlopen. Waar de ene club de jeugd aanwijst als hoofdschuldige, stellen andere clubs dat zowel jong als oud zwerfafval produceren.
Overeenstemming bestaat er wel over het feit dat goed voorbeeld goed doet volgen. Hoe opgeruimder de kleedkamers en hoe netter de velden en het parkeerterrein erbij liggen, hoe hoger de drempel om er rommel te maken. Zinvol is volgens de stichting Nederland Schoon een goed prullenbakbeleid. Het strategisch plaatsen van afvalbakken, dus daar waar veel afval wordt aangetroffen en op korte loopafstand, leidt tot een aanzienlijke afname van de hoeveelheid zwerfafval. Belangrijk is ook dat de bakken regelmatig worden geleegd.

Speciale afvalbakken
Om de sportclubs te helpen bij de bestrijding van het zwerfafval op en rond hun terrein, stelt de stichting Nederland Schoon ze nu als onderdeel van een zwerfafvalpakket een speciaal vormgegeven afvalbak ter beschikking. Alle clubs hebben van wethouder van Kunst, Cultuur en Stadsbeheer, de heer P. van der Grinten een brief gekregen waarin hij hen oproept gebruik te maken van de beschikbaar gestelde materialen. Clubs met vragen over de actie kunnen terecht op de speciale website www.nederlandschoon.nl . Ook de gemeente Eindhoven kan advies en steun geven bij activiteiten op de accommodaties. Daarvoor kan men bellen naar Sportbedrijf De Karpen, tel. 040-2382735.

© 2004 Gemeente Eindhoven