Gemeente Alkmaar


Manifestatie Afvalscheiding Oudorperpolder

Alkmaar, 16 maart 2004

Zaterdag 20 maart wordt er in de Oudorperpolder een Afvalmanifestatie gehouden. Tussen 11.30 en 14.00 uur trekt er een Milieukaravaan door de Oudorperpolder en in wijkcentrum De Vang is een informatiemarkt. Wethouder Godijn is 's middags aanwezig op de informatiemarkt waar hij onder andere de prijzen uitreikt van een kleurwedstrijd die gehouden is onder basisschoolkinderen.

Bij de Milieukaravaan kunnen bewoners uit de Oudorperpolder spullen aanbieden die gerecycled worden of worden opgeknapt voor de Derde Wereld. De MilieuKaravaan bestaat uit:

* Chemokar voor al uw Klein Chemisch Afval zoals batterijen, oude verf, accu's en gevaarlijke stoffen.

* Trademarket Recycling voor al uw wit- en bruingoed zoals wasmachines, koelkasten en al de overige apparatuur met een stekker.

* Inzameling van glas, papier en textiel.

De milieukaravaan komt tussen 11.30 en 14.00 uur door de volgende straten (onder voorbehoud): Dommelstraat, Wipmolen, Beltmolen, Stellingmolen, Walmolen, Moermontlaan, Sonnenburg, Merwedestraat, Lingestraat, Maasstraat, Vechtstraat, Biesboschstraat, Waalstraat en Amstelstraat.

Gratis compost
Iedereen die iets inlevert bij de karavaan, krijgt gratis compost, indien men zelf een tas of emmer heeft meegenomen. De compost ruikt sterk en is daarom alleen voor buitengebruik.

Informatiemarkt
Tussen 11.00 en 15.00 uur is er in wijkcentrum De Vang aan het Oudorperplein een kleine infomarkt. Hier is informatie te verkrijgen over afvalscheiding. Ook is er een expositie van de kleurplaten van leerlingen van de basisscholen De Prinsenhof en De Zes Wielen en men kan deelnemen aan een prijsvraag.

Actief bewonerspanel
In de Oudorperpolder is een bewonerspanel heel actief met het project Afvalscheiding. Op verschillende manieren probeert het panel samen met de gemeente de bewoners meer bewust te maken van de voordelen van het scheiden van afval met het doel dat er meer afval gescheiden wordt. De Manifestatie Afvalscheiding op 20 maart is een voorbeeld van de acties die het panel samen met de gemeente opzet.

Met een nieuwsbrief is twee weken geleden een papieren tas verspreid, waarin de bewoners van de Oudorperpolder hun oud papier in kunnen verzamelen. Ook zijn er stickers voor op de groene en grijze rolemmers verspreid. Op deze stickers staat, wat er wel en niet in de rolemmer mag. Een soort geheugensteuntje bij het scheiden van afval dus.

Op verzoek van het bewonerspanel is er in februari 2004 naast de bushalte bij het Oudorperplein een prullenbak geplaatst. Door de locatie van de abri wordt deze veel gebruikt als hangplek en vindt er vervuiling plaats. Met deze voorziening hoopt het bewonerspanel dat de vervuiling in en rond de abri zal verminderen.

17 maart 2004