Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie


NK halve marathon sterk bezet

(18-03-2004)

Het Nederlands kampioenschap halve marathon op 20 maart in Den Haag is zowel bij de mannen als de vrouwen bijzonder sterk bezet. Het kampioenschap is geïntegreerd in de Fortis City-Pier-City Loop.

Bij de mannen is Kamiel Maase favoriet. De Nederlands recordhouder op de marathon, 10.000m en 5000m heeft op de halve marathon onder anderen concurrentie van drie atleten met een scherper persoonlijk record; Greg van Hest, Luc Krotwaar en Marco Gielen.

Voor Luc Krotwaar is deze wedstrijd in Den Haag ook een mogelijkheid om zijn vormbehoud voor de Olympische marathon van Athene aan te tonen. NOC*NSF heeft daarvoor een norm van 1.03.30 gesteld.

Greg van Hest lijkt na een lange blessureperiode weer op de weg terug. In 1999 liep Van Hest in de City-Pier-City Loop zijn pr van 1.01.10 waarmee hij ook houder is van het officieuze Nederlands record op deze afstand.

Verder kan ook Jeroen van Damme meestrijden om de podiumplaatsen. Op 15 februari won Van Damme tijdens de Groet uit Schoorl Run van zijn directe concurrenten Krotwaar en Van Hest. Koen Raymaekers is de titelhouder op deze afstand.

In de vrouwenrace is Nadja Wijenberg de favoriet. Zij hoopt zich op 4 april in Rotterdam definitief te kwalificeren voor de Olympische marathon. Tijdens deze Nederlandse kampioenschappen halve marathon zal blijken hoe het staat met haar vorm. Zij werd in 2000 en 2001 al eens derde in het internationale deelnemersveld van de City-Pier-City Loop.

Een aantal andere Nederlandse toppers op de langere afstanden heeft zich ook goed voorbereid op de NK halve marathon. Vivian Ruijters en Wilma van Onna hebben net een trainingsstage in Kenia achter de rug en zijn ook in voorbereiding op de NK marathon. Anne van Schuppen was in 2003 nog Nederlands kampioen op de marathon en doet nog steeds mee voor de medailles. Titelhoudster Annelieke van der Sluis verhuisde eind vorig jaar naar Portugal, waar ze betere trainingsomstandigheden heeft als voorheen.

Tijdens de Fortis City-Pier-City Loop zal er ook gelet worden op de jongere Nederlandse talenten. Hiervoor zijn de Fortis Challenger Awards in het leven geroepen, waarmee jong lange-afstandtalent een financiële ondersteuning van de trainingen kan verdienen.

Voor meer informatie verwijzen wij u naar: http://www.fortiscpcloop.nl