Ministerie Tewerkstelling en Arbeid Belgie

Voorstel tot uitbreiding ouderschapsverlof wél betaalbaar en goed voor gezinnen én bedrijven

Staatssecretaris voor Arbeidsorganisatie en Welzijn op het werk Kathleen Van Brempt benadrukt dat de uitbreiding van het ouderschapsverlof, zoals ze dit zal voorstellen op de tweedaagse Ministerraad van 20 en 21 maart, wél betaalbaar is. Het voorstel, zoals het er nu uitziet, houdt rekening met de beperkte budgettaire marges. Dit zegt ze naar aanleiding van een nota van het VBO. Kathleen Van Brempt: "Het VBO zaait met oneerlijke cijfers onterecht paniek bij werkgevers en bij gezinnen. De uitbreiding van het ouderschapsverlof zoals ik dit zal voorstellen dit weekend is goed voor gezinnen én bedrijven."

Het voorstel van de staatssecretaris, dat dit weekend zal bediscussieerd worden, bevat de volgende kernpunten: de optrekking van de premie, de uitbreiding van de duur en op termijn de graduele optrekking van de leeftijdsgrens. Dit alles valt binnen de grenzen van de budgettaire marges en is in balans met ander sociale noden, zoals de welvaartsvastheid van sociale uitkeringen.

Het VBO baseert zich in zijn nota op een interview waarin de staatssecretaris sprak over de wenselijke evolutie van ouderschapsverlof. Eén van de elementen daarin is de graduele optrekking van de leeftijdsgrens tot 16 jaar. Het VBO heeft dit geïnterpreteerd als een onmiddellijke uitbreiding van het stelsel tot 16 jaar, voor alle mensen die op dat moment kinderen hebben tot 16 jaar. Dit is nooit de bedoeling geweest. Een optrekking van leeftijd zal ten eerste gefaseerd gebeuren en ten tweede enkel gelden voor de nieuwe rechthebbenden (dus niet retroactief werken). Omdat het VBO deze verkeerde interpretatie als uitgangspunt nam, zijn al hun volgende berekeningen dan ook fout.

Het stoort de staatssecretaris ook dat het VBO zich lijkt tevreden te stellen met een recht op ouderschapsverlof dat maar 7% van de mensen bereikt. Het zijn op dit moment vooral vrouwen die leven in een goedverdienend gezin die ouderschapsverlof opnemen. Alleenstaande ouders, mensen met een laag inkomen, mannen,...vallen nu vaak uit de boot omdat de premie te laag is. Het uiteindelijke doel moet zijn iedereen ook echt toegang te verlenen. Het voorstel dat dit weekend wordt besproken, bevat een aantal stappen in de goede richting

Van Brempt betreurt nog een andere suggestie van het VBO: "Het VBO gooit in zijn nota alle verlofsystemen en de eindeloopbaanregelingen op één hoop om te suggereren dat de Belg tussen 25 en 49 jaar weinig werkt. Dat is niet juist. De gemiddelde loopbaan van de Belg is inderdaad te kort, maar de mensen die aan het werk zijn, werken veel en hard. In termen van voltijdse equivalenten in de leeftijdscategorie van 25 tot 49 jaar liggen we in Europa trouwens boven het gemiddelde. Ouderschapsverlof vormt voor mij een instrument om, behalve de betere combinatie werk en privé-leven, de loopbaan van de werknemers ook meer te ontspannen."

De staatssecretaris begrijpt dat het niet altijd gemakkelijk is voor bedrijven om afwezigheden, door bijvoorbeeld ouderschapsverlof, op te vangen in de arbeidsorganisatie. Ze vraagt dan ook aan de werkgevers om, in plaats van conservatief te reageren, hier creatief en innovatief mee om te springen en de arbeidsorganisatie aan te passen aan de productietechnologie, de markteisen én de noden van de werknemers.

back