Gemeente Amsterdam

Wethouder Huffnagel brengt werkbezoek aan New York 19 maart 2004 - Marleen Nieuwenhuis

De wethouder Economische Zaken, Frits Huffnagel, brengt van zaterdag 20 t/m dinsdag 23 maart een werkbezoek aan New York. Doel van het bezoek is het leggen van nieuwe contacten met het Amerikaanse bedrijfsleven en hen te informeren over de vestigingsmogelijkheden in de regio Amsterdam.

Tijdens het werkbezoek ligt de Clipper Stad Amsterdam afgemeerd in de haven van New York. Op maandagavond ontvangt wethouder Huffnagel aan boord van de Clipper een groot aantal genodigden: in New York gevestigde Nederlandse multinationale ondernemingen, vertegenwoordigers van Amerikaanse bedrijven met een vestiging in de Amsterdamse regio en Nederlandse diplomaten.

Huffnagel brengt in New York ook een bezoek aan Liz Clairborne, het moederbedrijf van Mexx International dat binnenkort in Amsterdam haar European Design Center opent. Het bedrijf start met driehonderd arbeidsplaatsen, een aantal dat in de toekomst kan uitgroeien naar duizend. De komst van het Design Center sluit goed aan bij de ambitie van Amsterdam om zich te ontwikkelen tot een centrum voor creatieve en kunstzinnige internationale bedrijven.

Hoogtepunt van het bezoek is het in samenwerking met het Nederlandse bedrijfsleven op dinsdag georganiseerde seminar `Doing business in an expanding Europe, Amsterdam as gateway'. Wethouder Huffnagel zal een uitgebreide presentatie houden over het vestigingsklimaat in de regio Amsterdam. Verder spreken vertegenwoordigers van PricewaterhouseCoopers en ABN AMRO over de mogelijkheden en kansen voor Amerikaanse bedrijven in Amsterdam. Het Amerikaanse ICT-bedrijf Cisco Systems zal tijdens het seminar spreken over de ervaringen met een vestiging in Amsterdam.

Buitenlandse bedrijven zijn van groot belang voor de economische positie van de Amsterdamse regio. Huffnagel reist met een goed gevoel af naar Amerika. "Er is een constante inspanning nodig om bedrijven naar Amsterdam te trekken. Nu de Amerikaanse economie na 11 september 2001 tekenen van herstel vertoont, is het van essentieel belang te investeren in goede contacten met het Amerikaanse bedrijfsleven. In 2003 was de helft van de nieuw gevestigde buitenlandse bedrijven afkomstig uit de VS. Ik verwacht dat in 2004 opnieuw het merendeel van de nieuwe bedrijven uit Amerika komt. Dit bezoek en vervolgbezoeken in de toekomst moeten daar zeker aan bijdragen", aldus Huffnagel. In mei dit jaar wordt de promotie- en acquisitiereis naar de Verenigde Staten vervolgd. Dan vertrekt de Stichting Amsterdam Partners (voormalig AMPRO) onder leiding van burgemeester Cohen naar New York en Boston.

Pb-055

© Gemeente Amsterdam