Botanische Tuinen Universiteit Utrecht

Planten vermeerderen
Zaai- en Kweekweekend Utrechtse Botanische Tuinen

Het leuke van planten is dat je er op een vrij eenvoudige manier meer van kunt maken. Je kunt ze stekken, zaaien, scheuren en zelfs afleggen.
Tijdens het Zaai-en Kweekweekend (20 en 21 maart) op Fort Hoofddijk laten de Botanische Tuinen u kennismaken met een groot aantal van deze methodes. Daarnaast zijn zaden, bollen, planten, zaaimaterialen en gereedschap te koop en geven experts lezingen. Nieuw dit jaar is de aanwezigheid van vermeerderingsbedrijven die nieuwe eenjarigen aanbieden.

Demonstraties
Het hele weekend kunt u demonstraties en workshops bijwonen van diverse vermeerderingstechnieken zoals scheuren en stekken. De planten hiervoor komen uit onze eigen tuin en vaak kan het publiek ook stekjes meekrijgen om thuis te proberen. Ook diverse verenigingen, zoals de Fuchsiavereniging, Geraniumvereniging en Varenvereniging laten zien hoe je speciale plantengroepen het makkelijkst vermeerdert. Ook bij hen zijn stekjes te koop of te krijg.
Er is een aparte hoek ingericht waar iedereen zelf aan de slag kan met het verspenen van jonge plantjes. De ervaring leert dat ook kinderen dit geweldig vinden, vooral omdat de plantjes daarna mee naar huis mogen!

Verkoopmarkt
Op de verkoopmarkt is een aantal vooraanstaande kwekers te vinden met interessant materiaal, zoals Rita van de Zalm met een uitgebreid aanbod bollen en knollen, Ton Vreeken met vele bijzondere zaden en de firma Hobaho met een keur aan nieuwe eenjarigen.Ook De Wiltfang is aanwezig met o.a. ambachtelijk gereedschap. In de eigen winkel van de Tuinen is bovendien een uitgebreid sortiment zaden uit de collectie te koop.

Informatie

Het Zaai- en Kweekweekend vindt plaats in het Kassencomplex van de Botanische Tuinen bij Fort Hoofddijk (Budapestlaan 17, Utrecht). De Tuinen zijn geopend van 10.00 uur tot 16.00 uur (speciaal voor dit weekend tot 17.00 uur). De toegangsprijzen bedragen EUR 4,50 voor volwassenen, EUR 3,50 voor 65+ en groepen. Kinderen tot 12 jaar betalen EUR 1,50 en een Museumkaart is geldig. De Tuinen zijn bereikbaar met stadsvervoer lijn 11 en 12.