Gemeente Haarlem


16 maart 2004
sector Maatschappelijke Ontwikkeling
Rutger van Oppenraaij, communicatie-adviseur
023-5115594
oppenrrw@haarlem.nl
78/2004
Gemeente Haarlem, college van burgemeester en wethouders

Persbericht


Zilveren Camera, Stripdagen Haarlem en Heimwee-project

ZANDERZAAL OPGEKNAPT VOOR EXPOSITIES


De Zanderzaal aan het Groot Heiligland 47 is opgeknapt en kan gebruikt worden voor exposities. De deuren van deze zaal gaan komende zaterdag 20 maart open voor de eerste expositie in het kader van de nationale persfotografie-manifestatie de Zilveren Camera. Later dit jaar zzal de Zanderzaal ook gebruikt worden voor de Haarlemse Stripdagen (juni 2004) en het grootschalige culturele project 'Heimwee' (november 2004). Met het oplossen van een aantal problemen (nooddeuren, elektra, verlichting, verwarming en enige wateroverlast) voldoet de Zanderzaal aan de eisen van de brandweer en alle veiligheidsvoorschriften.
Met het gebruiksklaar maken van de Zanderzaal wordt een stap gezet in het realiseren van één van de doelstellingen uit het Beleidsprogramma 2003-2006 van de gemeente Haarlem op het terrein van Cultuur.

Over de herbestemming na 2004 van de Zanderzaal en de mogelijkheden voor een 'Centrum voor fotografie en beeldcultuur' neemt het College later dit jaar een defintief besluit op grond van een plan van aanpak. Duidelijk moet zijn dat naast activiteiten op het terrein van fotografie er in het toekomstige activiteitenprogramma ruimte zal zijn voor evenementen op het gebied van stripcultuur (in samenwerking met Stichting Beeldverhaal Nederland/Stripdagen), en beeldcultuur in de brede zin van het woord.


Profilering met fotografie

Haarlem als fotografisch centrum is reeds zijdelings genoemd in het rapport 'De Kunst en De Baat' (2000) en is bovendien een uitwerking van het in 2003 geschreven Cultuurprofiel van de stad. De aanwezigheid van het zeer belangwekkende en uitgebreide Spaarnestad Fotoarchief, de jaarlijkse uitreiking van de Zilveren Camera in Haarlem, de programmering van hedendaagse fotografie in de Hallen door het Frans Halsmuseum en de rijke historie van de grafische industrie in de stad onderbouwen deze profileringskeuze, die voortbouwt op het begrip 'Haarlem Grafische Stad'. Veel andere kunst- en erfgoedinstellingen, van Archiefdienst Zuid-Kennemerland tot Vishal en Nieuwe Vide besteden aandacht aan fotografie en gebruiken het medium voor het realiseren van hun doelstellingen.

Wethouder Ruud Grondel van Cultuur neemt de Zanderzaal op zaterdagmiddag 20 maart officieel in gebruik, aansluitend aan de opening van de Expositie van de Zilveren Camera in de Refter in het stadhuis.


---- --