Gemeente Amsterdam

AndersAmsterdam bij Imagine IC
20 maart - 22 mei
15 maart 2004 - Imagine IC
Werk van Morad Bouchakour, Sara Blokland en Ting Chan en hun keuze uit de collectie van het Gemeentearchief Amsterdam. Deze drie fotografen selecteerden opvallende, boeiende of clichématige foto's over twintigste-eeuwse migratie uit de depots van het Gemeentearchief Amsterdam. Deze foto's vullen zij aan met nieuw eigen werk.

Imagine IC

Morad Bouchakour interesseert zich voor het verschil tussen `bekeken worden' en `jezelf zien'. Naar deze tegenstelling zoekt hij in het Gemeentearchief, in zijn eigen familiealbums en in nieuwe zelfportretten.

Sara Blokland selecteert beelden uit het Gemeentearchief, maar maakt ook gebruik van persoonlijke fotoalbums en zogenaamde objectieve registraties van Amsterdammers van diverse komaf. Met een videofoto-installatie legt zij nadruk op de persoonlijke en publieke ruimte en de esthetiek van deze ruimtes.

Ting Chan focust op foto's van Chinezen als echte nieuwkomers in Amsterdam: de pindaverkoper, de restauranteigenaar en vrouwen in Shanghai dress. Deze stereotypen haalt zij met eigentijds werk onderuit. Ze fotografeert Chinese jongeren en hun ambities, hun vermaak, vertier en liefde en geeft daarmee een gedurfd beeld van deze migrantengroep.

AndersAmsterdam toont bovendien de indrukken die bewoners zelf van de stad en haar inwoners hebben. Voorafgaand aan de tentoonstelling de professionele fotografen Ting Chan en Jenny Wesly workshops met uiteenlopende bewonersgroepen uit Amsterdam, zoals scholieren, alleenstaande moeders en kerkgangers. De resultaten zullen tijdens andersAmsterdam te zien zijn.

© Gemeente Amsterdam