Ingezonden persbericht


(18 maart 2004 - Bericht van Platform Tegen de 'Nieuwe Oorlog' )

P E R S B E R I C H T

20 maart: Landelijke demonstratie 'Stop de bezetting van Irak'

Utrecht, 18 maart 2004 - Het Platform Tegen de 'Nieuwe Oorlog' en het Iraaks Platform in Nederland organiseren aanstaande zaterdag, 20 maart een landelijke demonstratie in Amsterdam, onder de leuze: Stop de bezetting van Irak! Met de demonstratie wordt gevolg gegeven aan de oproep die in november 2003 werd gedaan door de Amerikaanse vredesbeweging. Op 20 maart is het precies een jaar geleden dat de oorlog in Irak begon.
Tijdens de demonstratie zal tevens worden ingegaan op de ontwikkelingen in Spanje. De aanslagen in Madrid van vorige week hebben eens te meer bewezen dat de voedingsbodem voor terrorisme niet met oorlog weg te nemen is. Sterker nog: deze voedingsbodem wordt daardoor versterkt. Op het podium zal ondermeer een Spaanse vredesactivist het woord voeren.

De manifestatie op de Dam begint om 13:00 uur. Naast de Spaanse vredesactivist zullen ook vertegenwoordigers van de beide organiserende Platforms spreken: Daniel de Jong en Faisal Nasser.

Om 14:00 uur begint de demonstratie, die de volgende route zal aanhouden: vanaf de Dam via de Rozengracht - De Clerqstraat - Bilderdijkstraat - Kinkerstraat - Marnixstraat - Rozengracht - Raadhuisstraat - terug naar de Dam.

Na terugkomst op de Dam (rond 15:00 uur) zullen SP-kamerlid Harry van Bommel, de Afghaanse vluchtelingenwerkster Harir Faquiri en vredesactiviste Mariette Moors spreken.
PvdA-leider Wouter Bos is naar aanleiding van de zijn uitspraken van afgelopen week over het niet verlengen van de troepenmacht in Irak ook uitgenodigd. Bos heeft echter nog niet gereageerd, maar hij blijft welkom.

Het programma op de Dam wordt gepresenteerd door Frank van Schaik en wordt muzikaal omlijst door Plutonium, Hary Loko, Mohammed Al-Beck, Femke en Mathis en een aantal Irakese muzikanten.

Vanuit verschillende steden in Nederland is speciaal busvervoer naar Amsterdam geregeld.

Het Platform Tegen de 'Nieuwe Oorlog' werd op 23 septrembr 2001 opgericht, en is een brede coalitie van vredes- en solidariteitsgroepen, maatschappelijke organisaties, migrantengroepen, kerkelijke- en religieuze groeperingen.
Bij het Platform zijn ruim 200 organisaties aangesloten.

-------

Noten voor de pers


* Woordvoerders voor het Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog':

Daniel de Jong 030- 23 16666
Jan Schaake 030- 23 16666
Karel Koster 06- 13 22 33 59
Hans van Heijningen 06-22 10 18 30


* Woordvoerder namens het Iraaks Platform:

Faisal Nasser 06-11388667


* Meer over de samenstelling en de activiteiten van het Platform Tegen de 'Nieuwe Oorlog' en over het busvervoer naar de demonstratie op: http://www.wereldcrisis.nl

(einde persbericht)

-- Bericht verzonden door
Omslag Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling
voor Platform Tegen de 'Nieuwe Oorlog'