Radio Nederland Wereldomroep

20 maart 2004
Gepubliceerd op

Overlijden prinses Juliana: Wereldomroep past programmering aan

De Wereldomroep heeft onmiddellijk na het overlijden van prinses Juliana haar programmering op radio, televisie (BVN-TV) en internet aangepast. Met extra lange en wereldwijde nieuwsuitzendingen werden Nederlanders in het buitenland van het overlijden op de hoogte gebracht. BVN-TV schakelde direct over naar de gezamenlijke uitzending van de Publieke Omroep. Op www.wereldomroep.nl is zaterdagochtend direct na de bekendmaking een condoleanceregister in het Nederlands en Engels geopend. Tot en met de bijzetting kunnen Nederlanders in het buitenland het afscheid van prinses Juliana via de Wereldomroep en BVN-TV op de voet volgen.

Voor veel Nederlanders in het buitenland en met name op de Nederlandse Antillen en Aruba, zijn de Wereldomroep en BVN-TV hét contact met Nederland. Hoofdredacteur Freek Eland: "Uit de reacties die direct na het bekend worden van het overlijden bij ons binnen kwamen, blijkt dat voor veel Nederlanders die in de jaren '50, '60 of '70 geëmigreerd zijn, prinses Juliana in gedachten 'onze koningin' bleef. Het leeft bijvoorbeeld enorm in landen als Australië, Nieuw Zeeland en Canada. Via BVN-TV, internet en radio hebben we overal ter wereld mensen razendsnel kunnen informeren."

Nederlandstalige radio-uitzendingen
De Wereldomroep nam zaterdagmorgen tot 13.00 uur direct het nationale programma over van de Publieke Omroep. Om 13.00 uur begon de eerste wereldwijde uitzending van de Wereldomroep met het laatste nieuws, reacties, de toespraak van premier Balkenende en een uitgebreide necrologie van prinses Juliana. Ook de Caribische afdeling houdt haar luisteraars op de Antillen, in Aruba en Suriname van de gebeurtenissen op de hoogte.

BVN-TV
BVN-TV schakelde direct over naar de gezamenlijke uitzending van de Publieke Omroep en zal de komende dagen haar programmering aanpassen.Op www.bvn.nl staat de meest actuele informatie.

Internet
Direct na het bekendmaken van het overlijden, zijn alle homepages van de Wereldomroep aangepast. Naast het condoleanceregister, kunnen Nederlanders in het buitenland het afscheid volgen via real audio en achtergrondreportages.

Radiouitzendingen in het Engels, Spaans, Portugees en Indonesisch In de verschillende talen van de Wereldomroep worden luisteraars in het buitenland op de hoogte gesteld van de ontwikkelingen. Engelstalige partnerstations ontvangen vandaag een speciaal programma naar aanleiding van het overlijden, die zij kunnen overnemen.

De Wereldomroep is de internationale publieke omroep van Nederland. Via radio, televisie en internet biedt de Wereldomroep nieuws, informatie en cultuur in het Nederlands, Engels, Spaans, Indonesisch, Portugees, Frans, Papiamento en Chinees aan miljoenen mensen over de hele wereld. Bovendien promoot de Wereldomroep muziek van Nederlandse bodem in het buitenland. RNTC verzorgt trainingen en adviseert media-organisaties in ontwikkelingslanden. Meer informatie over de Wereldomroep staat op www.wereldomroep.nl.