Ingezonden persbericht


persbericht

tentoonstelling Dutch Souvenirs in Den Bosch

een nieuwe generatie keramische souvenirs door ontwerpers en kunstenaars te zien van 21 maart tot en met 31 mei 2004

Den Bosch, februari 2004 - Met als doel het concept van het hedendaagse souvenir ter discussie te stellen nodigde het Europees Keramisch Werkcentrum (.ekwc) 41 Nederlandse en buitenlandse ontwerpers en beeldend kunstenaars uit om een nieuwe visie op het Nederlandse souvenir te ontwikkelen. Na succesvolle presentaties in Spazio Consolo tijdens de Salone Internazionale del Mobile in Milaan en in Galerie Binnen in Amsterdam, zal het .ekwc de resultaten uit het project Dutch Souvenirs presenteren in het Museum voor Clogs door Hanna Tynkkynen
Hedendaagse Kunst (MHK) in Den Bosch.

Het .ekwc is een werkplaats waar kunstenaars, ontwerpers en in de nabije toekomst ook architecten de artistieke en technische mogelijkheden onderzoeken van keramiek als medium. Er wordt ook geëxperimenteerd met nieuwe manieren om keramiek te presenteren. De opgedane kennis en ervaring wordt zo veel mogelijk verspreid. Doel is het bevorderen van ontwikkeling in de keramische kunst en design. Om dit te verwezenlijken stelt het .ekwc jaarlijks aan ca. 44 deelnemers werk- en woonruimte en een team van gespecialiseerde medewerkers beschikbaar, om gedurende drie maanden aaneengesloten of gefaseerd aan de realisatie van hun eigen plan te werken. Daarnaast organiseert het .ekwc regelmatig thematische projecten waarvoor deelnemers worden uitgenodigd.

Het project Dutch Souvenirs draait om het fenomeen van de reproduceerbare keramische objecten, die in Nederland als souvenirs worden verkocht. Deze souvenirs verwijzen weliswaar naar de Nederlandse cultuur, maar blijven voor het merendeel steken in clichés.
Het .ekwc gelooft in de mogelijkheid om een nieuwe generatie van souvenirs te creëren, als alternatief voor de overbekende molens, klompen, koeien en tulpen in aardewerk en porselein. Het project Dutch Souvenirs bewijst dat de organisatie van het .ekwc en het talent van de deelnemers ook echt iets oplevert.



Ingezonden persbericht