Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

21/03/04 Koningin opent gerenoveerd Theater Diligentia

Hare Majesteit de Koningin verricht zondag 21 maart in Den Haag de officiële heropening van Theater Diligentia. Het theater aan het Lange Voorhout is in anderhalf jaar grondig verbouwd en gerenoveerd. De openingsvoorstelling is een gevarieerd programma met cabaret en muziek, gepresenteerd door Paul van Vliet en onder regie van Karel de Rooy. Als de Koningin de openingshandeling heeft verricht, is Diligentia weer het Haagse podium voor cabaret, kleinkunst en kamermuziek.

Het gebouw voldeed enkele jaren geleden niet meer aan de hedendaagse vereisten. De bouwkundige staat was op een aantal plekken slecht en het gebouw schoot tekort in toneeltechnische faciliteiten. De Gemeente Den Haag kocht het theater in 2002 van de toenmalige eigenaar, de Koninklijke Maatschappij ter bevordering van de Natuurkunde, en liet het in 16 maanden voor 9 miljoen euro opknappen.

Verbouwen, maar met behoud van het huidige karakter van het theater, was de opdracht van het bestuur van Diligentia aan de architect. Diligentia mocht niet veranderen in een modern, sfeerloos theater. De monumentale gevel, de intimiteit van de zaal en het door artiesten zo gewaardeerde balkonhekje in de zaal zijn slechts enkele elementen van de vele die behouden moesten blijven.

De monumentale gevel aan het Lange Voorhout is gerestaureerd, evenals het voorgebouw, waar de entree, de kassa en het theatercafé zijn ondergebracht. De zaal heeft zijn oorspronkelijke 19de-eeuwse vorm en uiterlijk behouden. Wel is onder meer een luchtbehandelinginstallatie aangebracht, het stoelenplan vernieuwd om de zichtlijnen te verbeteren, zijn de stoelen vervangen en is de lichtbrug geïntegreerd in het plafond en de kap van de zaal.

Blikvanger na de verbouwing is de centrale hal, die ooit een onbebouwde binnenplaats was, en tijdens de restauratie is ontdaan van alle aanbouwsels. De hal wordt nu gedomineerd door een nieuwbouwelement, de 'koker', met een doorkijkje naar een aantal opnieuw zichtbaar gemaakte 17de-eeuwse ruwe bakstenen muren, de littekens van meer dan 28 verbouwingen in bijna 400 jaar. De wanden van de koker zelf zijn afgewerkt met de Art
Ferro-pleisterwerktechniek, een stucwerk met het uiterlijk van staalplaat. Van boven valt licht door een nieuw glazen dak.