Nieuw-Vlaamse Alliantie


4.000 Vlamingen eisen behoud beperking aantal artsen (21/03/04)

4.000 Vlamingen uit de medische wereld (waaronder meer dan 20 professoren) tekenden via de website www.contingentering.be een petitie tegen de versoepeling van de zogenaamde contingentering of de beperking van het aantal artsen. Initiatiefnemer Louis Ide, zelf arts en assistent microbiologie maar ook arrondissementeel voorzitter van de N-VA in Kortrijk-Roeselare-Tielt, maakt de petitie eerstdaags over aan minister Demotte.

Al sinds 1998, toen de contingentering federaal werd opgelegd, zorgen de Vlamingen voor een drastische beperking van het aantal artsen door een ingangsexamen ("numerus clausus") voor de kandidaat-studenten geneeskunde. De Franstaligen lapten de contingentering daarentegen vrolijk aan hun laars. Doordat iedereen onbeperkt werd en wordt toegelaten, is er momenteel een overschot aan Franstalige artsen. Dus eisen de Franstaligen nu plots de afschaffing van de contingentering zodat al hun kersvers afgestudeerde artsen aan de slag kunnen. Daarenboven eisen ze een verschuiving tussen het contingent specialisten versus huisartsen.
Afgelopen week nog kwamen de Franstalige artsen en studenten geneeskunde, ondersteund door de universiteitsdecanen en Waalse politici, de straat op om de aanpassing van de contingentering te eisen.

Met de aanpassing van de contingentering worden de Vlamingen, die gezagstrouw de federale beperking van het aantal artsen hebben nageleefd, nu twee keer gestraft. Enerzijds gooien de Franstaligen nog meer artsen op de - ook Vlaamse - markt, die daarenboven nog meer gaan voorschrijven en daarmee het failliet van de gezondheidszorg bezegelen. Anderzijds is er geen enkele gelijkheid meer tussen Vlaamse en Franstalige studenten: geen enkele Franstalige student werd de toegang tot de artsenstudie geweigerd, terwijl duizenden Vlaamse kandidaat-studenten uit de boot vielen.

Om dit alles te verhinderen startte Louis Ide via een website een petitieactie. Met groot succes: 4.000 Vlamingen, vooral uit de medische wereld, gaven hun steun. Daarenboven ondertekenden ook twintig professoren en de artsensyndicaten ASGB en VAS/BVAS, het Syndicaat Vlaamse Huisartsen, het Vlaams Geneeskundigen Verbond, het Verbond van Belgische Specialisten, het Vlaams Neutraal Ziekenfonds en faculteitskringen Medica en Dentalia de petitie.

Intussen keurden alle partijen in het Vlaams parlement een N-VA-motie goed voor de onverkorte handhaving van de contingentering. Maar ook op federaal niveau moeten ze hun verantwoordelijkheid nemen. De boodschap moet volgens Louis Ide duidelijk zijn: Vlamingen plooien niet. Het (dreigend) tekort aan huisartsen en andere onpopulaire specialiteiten heeft niets te maken met een vermeend tekort aan artsen, maar wel met de geringe aantrekkelijkheid van het beroep. Bovendien is er dan wel op Belgisch niveau een teveel aan artsen, Vlaanderen zit op het Europees gemiddelde. Wallonië zorgt exclusief voor het Belgisch overschot.

Volgens Ide en de N-VA gaan de Vlamingen dus beter hun eigen weg en organiseren Vlamingen en Franstaligen de gezondheidszorg beter volgens hun eigen behoeften en inzichten. En dan kunnen de Franstaligen naar believen hun eigen aantal artsen vastleggen.

Auteur:
Louis Ide, partijraadslid, arts
Nieuw-Vlaamse Alliantie

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be