Nieuw-Vlaamse Alliantie


Paars tracht eigen deuken uit te blutsen (21/03/04)

De megaministerraad blinkt tot nu toe vooral uit in een euvele poging om vroegere blunders recht te zetten. De eigen maatregelen die gisteren verafgood werden, worden vandaag verguisd. Verhofstadt II blijft echter klungelen, betuttelen en pesten.

Veiligheidscoördinator: consument blijft betalen. Verhofstadt I wou per se verder gaan dan de Europese richtlijn, met een belangrijke meerkost voor de consument tot gevolg. De verplichte coördinator zal nu niet meer gelden voor normale gezinswoningen, wel voor grote. Moeten arbeiders op de ene werf dan minder beschermd worden dan op de andere? Daarenboven schuift paars nu alles naar de architecten die gestimuleerd zullen worden om de coördinatie op zich te nemen. Voor de consument verandert er niets, die betaalt hoe dan ook de factuur.

Weggebruiker wordt verder gepest.
Socialisten, liberalen en spiritisten beseffen blijkbaar nog steeds niet welke ergernis de onmenselijke boetes veroorzaken. De socialistische burgemeester van De Panne vertolkt met zijn publiek verzet tegen de verkeerswet de mening van miljoenen Vlamingen. Vandaag komt men niet verder dan enkele kleine overtredingen symbolisch minder zwaar te bestraffen. De andere pesterijen blijven overeind.
Het verkeersveiligheidsbeleid in Nederland toont hoe het wél moet: geen onmenselijke boetes maar wel een efficiënt handhavingsbeleid met een hoge pakkans. De N-VA kiest daarenboven ook voor een aangepaste weginfrastructuur en een administratieve afhandeling van de boetes. De N-VA pleit al lang voor een zone 30 in kwetsbare omgevingen, zoals scholen. Er moet echter niet overal een permanente zone 30 zijn. Met duidelijke oplichtende borden op zonne-energie kan in bepaalde zones op risicovolle momenten de snelheid beperkt worden tot 30 km/u., op andere momenten kan 50 km/u blijven gelden.

Woon- en stedenbeleid is Vlaamse bevoegdheid
De federale regering blijft maar maatregelen spuien inzake het woon- en stedenbeleid, niettegenstaande dit een materiële Vlaamse bevoegdheid is. Waar blijft de minister-president om te eisen dat alle bevoegdheden en middelen in één hand komen? Alleen zo kan je immers een efficiënt en doorzichtig beleid voeren.

Kwaliteit van het leven bij het dessert
Pas na het belangrijke werk, komen de ministers bij het dessert toe aan het sociaal beleid. De N-VA heeft een korf maatregelen in haar gezinsplan (www.n-va.be/gezin) voor de verbetering van de levenskwaliteit. Zo pleit de partij voor een fiscaal gezinsquotiënt waardoor voor de berekening van de belasting alle gezinsinkomsten samengeteld en gedeeld worden door het aantal personen dat ervan moeten leven. Dit voorstel gaat veel verder en is veel eenvoudiger dan Verhofstadts pleidooi voor de fiscale aftrekbaarheid van inwonende ouders.

De N-VA waarschuwt echter ook. De paarse regering heeft de afgelopen jaren het geld over de balk gegooid zodat er nog amper geld is voor sociale maatregelen. En intussen blijft onze economie sputteren omdat de regering onze ondernemingen onvoldoende zuurstof geeft en de misbruiken niet worden aangepakt. Zo telt heel Wallonië zogezegd één werkweigeraar, Vlaanderen bijna vierhonderd. Kom nou! Ook in de gezondheidssector weigert de federale overheid op te treden tegen de misbruiken en de overconsumptie.

Levenskwaliteit kan enkel op basis van een duurzaam economisch beleid. En net dat laat de Belgische blokkering niet toe. De Vlamingen moeten de hefbomen voor hun welvaart en welzijn in eigen handen krijgen. Dat is fundamenteel.

Wanneer krijgen we daar eens een superministerraad over?

Auteur:
Frieda Brepoels, ondervoorzitter, Geert Bourgeois, kamelird, alg. voorzitter
Nieuw-Vlaamse Alliantie

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be