Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie

LBR Bericht

Rotterdam, 11 maart 2004

21 maart activiteiten agenda

21 maart is de door de Verenigde Naties uitgeroepen tot internationale antiracismedag. Op 21 maart worden nationaal en internationaal jaarlijks slachtoffers van racisme herdacht, maar de week rond 21 maart geldt ook als actiedag tégen racisme en vóór respectvol samenleven. In scholen, buurthuizen, jongerencentra en op talloze andere plaatsen worden activiteiten georganiseerd in het kader van 21 maart.

Meedoen op 21 maart? Verschillende leuke suggesties en activiteiten staan op de website van het LBR. Kijk op http://www.lbr.nl/agenda/agenda21maart.html. Een handig overzicht met alle festivals die plaatsvinden rond deze datum. In verschillende steden in Nederland worden activiteiten georganiseerd, die echt de moeite waard zijn. Deze activiteiten zorgen voor een onvergetelijke multiculturele dag!

Op de 21 maart agenda staan niet alleen leuke activiteiten rond deze datum, ook zijn aan 21 maart gewijde Zebra Muurkrant artikelen te lezen. Zoals In the picture met Priscilla Jana, ambassadeur van Zuid Afrika en Hille Takken persvoorlichter van het Nationaal Instituut voor Zuidelijk Afrika (NIZA). En verder tip top voor 21 maart, een artikel over hoe scholen deze dag vieren.

In de week van 21 maart verschijnt een volledig herziene druk van het boek Met recht discriminatie bestrijden. Samengesteld door het LBR. Met recht discriminatie bestrijden geeft een overzicht van de bestaande (inter)nationale wet- en regelgeving en jurisprudentie op het terrein van de bestrijding van rassendiscriminatie.

Meer weten over de geschiedenis van deze dag? En wil je weten waarom 21 maart zo belangrijk is en het belang van deze dag? Ook dit is te vinden op de LBR 21 maart webagenda! Kijk op http://www.lbr.nl/documentatie/doc_leidraad21maart.html.

Om 21 maart te vieren, zijn er bij het LBR verschillende tentoonstellingen te leen waarin, op een luchtige en laagdrempelige manier, racisme en vooroordelen bespreekbaar worden gemaakt. Een presentatie van deze tentoonstellingen staat op http://www.lbr.nl/documentatie/tentoonstellingen.html.

Zie ook onderstaande informatie over de tentoonstellingen.

Tentoonstellingen

Het LBR beschikt over verschillende tentoonstellingen waarin racisme en vooroordelen bespreekbaar worden gemaakt. Deze tentoonstellingen zijn te gebruiken als onderdeel van antiracisme projecten, in het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs. Ook in het kader van 21 maart activiteiten zijn deze tentoonstellingen erg geschikt.

Racisme Ongerijmd: Een interessante maar vooral speelse poëzietentoonstelling. De combinatie van beeld en tekst maakt deze tentoonstelling tot een mooi geheel. Dichters en schrijvers geven op hun eigen manier een invulling aan het onderwerp racisme en vooroordelen.

Racisme Gestript: Haagsche Harry, Sjors en Sjimmie en vele andere bekende stripfiguren komen

langs om op een grappige manier racisme en vooroordelen bespreekbaar te maken.

Je moet van binnen goed zitten: Welke verschillen zien jongeren van etnische afkomst tussen Nederland en hun herkomstland? Dit is te zien in Je moet van binnen goed zitten! Deze tentoonstelling geeft een impressie van de wijze waarop jongeren zich in Nederland onder invloed van diverse culturen en wisselende waarden en normen ontwikkelen.

Multicultureel binnen de muren: Een expositie over de multiculturele samenleving in een gevangenis. In de Penitentiaire Inrichting "de Schie" in Rotterdam wordt al jaren gewerkt aan het samen leven van verschillende culturen in onderling respect.

Voor meer informatie LBR, Marianne Plug, tel. 010 - 201 02 01 of mail naar info@lbr.nl

LBR - Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie


---

LBR

Schaatsbaan 51

3013 AR Rotterdam

Tel: 010-2010201

Fax: 010-2010222

Internet: www.lbr.nl

Aan dit bericht kunnen geen rechten worden ontleend.Dit elektronisch bericht is uitsluitend bestemd voor de geadresseerde. Als u dit bericht per abuis hebt ontvangen, wordt u verzocht het te vernietigen en de afzender te informeren. Wij adviseren u om bij twijfel over de juistheid of de volledigheid van dit bericht contact op te nemen met afzender.

No rights can be derived from this message.This electronic message is intended only for the addressee. Should you have received this message in error, you are kindly requested to delete it and inform the sender. Should you question the accuracy or the completeness of this message, you are advised to contact the sender.