Gemeente Maassluis

Persberichten

15-3-2004

Voorjaarsexcursie Landtong Rozenburg

Op zondag 21 maart om 14:00 uur organiseert het Wereld Natuur Fonds (WNF) een vroege voorjaarsexcursie op de Landtong Rozenburg onder leiding van een ervaren gids. De deelnemers zullen dan zeker een kijkje gaan nemen bij de kudde hooglanders en het kalfje dat daar afgelopen week geboren is.

De eerste dagen werd het kalfje door de moeder nog zorgvuldig verborgen gehouden, maar inmiddels loopt het vrolijk samen met de moeder bij de kudde. Moeder en zoon (het is een jong stiertje) maken het uitstekend. Het kalfje is niet het enige teken van voorjaar op de Landtong. De temperatuur gaat eindelijk omhoog, zodat het voorjaar nu echt goed op gang komt. Merels, zanglijsters, koolmezen, pimpelmezen, heggenmussen en winterkoninkjes zingen al uit volle borst. En als het weer meezit is tijdens de excursie van het WNF misschien de eerste tjiftjaf te horen. Verder zitten op alle plassen eenden te baltsen en lopen her en der gepaarde ganzen in het terrein. Die zullen later een geschikte nestplaats zoeken en op de Landtong hun jongen groot brengen. Ook de eerste bloemen zijn er al weer. Vroegeling en klein hoefblad bloeien juist nu en zijn later in het voorjaar al weer verdwenen. Verder is het voorjaar de tijd van verrassingen.Tal van vogels trekken door. Wellicht is een overwinterende houtsnip of roerdomp te zien of is een waterral te horen in één van de rietveldjes. Voor liefhebbers is er meer dan genoeg te beleven. Tijdens de wandeling wordt niet alleen over gebaande paden gelopen. Stevige wandelschoenen (of laarzen mocht het nat weer zijn) zijn dan ook aan te raden.

Deelname aan de excursie is gratis. De wandeling duurt ongeveer twee uur. Men start om 14:00 uur vanaf de parkeerplaats van het EIC, Noordzeeweg 6 in Rozenburg. Belangstellenden kunnen zich opgeven bij de gids van de excursie via telefoonnummer 0187 - 632239.