Wageningen Universiteit

Persbericht

18 maart 2004, nr. 031

Theo Meijer voorzitter Food Valley

Theo Meijer wordt de bestuursvoorzitter van de Stichting Food Valley. Hij is momenteel voorzitter van de akkerbouwproductschappen, was voorzitter van de Vaste Kamercommissie voor Landbouw van de Tweede Kamer en heeft een breed netwerk in de agri-food. Daarnaast was hij voorzitter van de parlementaire enquêtecommissie Vliegramp Bijlmermeer.

De andere bestuursleden zijn vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, kennisinstellingen en de regio. De heer K.J. van Wees (Food Coberco Dairy Foods) neemt namens het bedrijfsleven zitting in het bestuur. Een tweede vertegenwoordiger wordt op dit moment benaderd. Namens de kennisinstellingen hebben de heer K. van Ast (Wageningen Universiteit en Researchcentrum) en de heer A.C. Juriaanse (NIZO food research) zitting. De regio wordt vertegenwoordigd door de heren R. Robbertsen (burgemeester van Ede) en drs A. Pechtold (burgemeester van Wageningen).

Het bestuur gaat concreet aan de slag met Food Valley en de uitvoering van het businessplan. Food Valley zal zich profileren als een regio van wereldfaam met een unieke positie in Europa op het gebied van voeding, voedsel, landbouw, life sciences en gezondheid. Hierbij staat kennis, innovatie en bedrijvigheid voorop.

Om dit te bereiken zal Food Valley ondermeer de kennisinfrastructuur en het ondernemersklimaat moeten versterken. De organisatie zet netwerken op en stimuleert de samenwerking tussen kennisinstellingen en bedrijven in de regio. Ook wordt de kennisoverdracht naar het midden- en kleinbedrijf bevorderd en zorgt de stichting voor het aantrekken van hoogwaardige innovatieve bedrijven en organisaties. Het nog te formeren projectbureau zorgt, samen met Syntens, voor de uitvoering.

Dit moet tot 2007 leiden tot 500 tot 800 nieuwe arbeidsplaatsen in de regio. Er zullen 30 tot 40 nieuwe ondernemingen, dienstverleners of instellingen komen, 20 tot 30 nieuwe samenwerkingsprojecten en twee tot drie nieuwe Research & Development- afdelingen in bestaande bedrijven.

De stichting Food Valley wordt gefinancierd door de Ontwikkelingsmaatschappij Oost Nederland NV, Syntens, Wageningen Universiteit en Researchcentrum en de WERV gemeenten.

Behandeld door Jac Niessen maart 2004 Naar Homepage Wageningen UR