Politie Friesland

Politieberichten 20/3 (11.00 uur) t/m 21/3 (13.00 uur)

Fryslan 21-03-2004 - Voor verdere informatie kunt u op werkdagen tussen 09.00 uur en 15.00 uur contact opnemen met bureau Communicatie, telefoonnummer 0900 8844

Kollum: zakkenrollerij
Vrijdag tussen 19.00 uur en 19.15 uur was een 61-jarige inwoner van Kollum aan het winkelen in een supermarkt aan de Mr. Andreastraat. Toen hij hierna thuis kwam ontdekte hij, dat hij zijn portemonnee miste.

Heerenveen: winkeldief aangehouden
Zaterdag omstreeks 14.30 uur werd een 26-jarige inwoner van Heerenveen in een supermarkt aan de Gedempte molenwijk aangehouden voor winkeldiefstal,, Hij had voor ongeveer 20 Euro aan levensmiddelen weggenomen. Aangifte werd gedaan door een 40-jarige medewerker van de zaak uit Leeuwarden.

Dokkum: verkeerscontrole
Zaterdag tussen 10.00 uur en 12.00 uur werd in Dokkum, Veenwouden, Damwoude en Zwaagwesteinde een rijdende verkeerscontrole gehouden. Volgende bekeuringen opgeschreven:

- 3 keer voor het niet dragen van een gordel
- 2 keer kind niet in de gordel

- 1 keer bromfietser zonder helm

- 1 keer voor niet handsfree bellen in auto

- 1 keer voor het niet hebben van een rijbewijs E.

Leeuwarden: inbreker overlopen
Zaterdag omstreeks 13.15 uur was een 18-jarige inwoonster van Drachten alleen in een woning aan de Amelandsdwinger. Toen ze even weg as en weer in haar woonkamer was, zag zij een onbekend persoon in haar spullen aan het rommelen. Toen de man haar zag, werd zij onmiddellijk bij haar keel gegrepen en vervolgens tegen de muur gedrukt. Hij vroeg om geld.
Even hierna is de man er vandoor gegaan. Signalement: lengte ongeveer
1.80 1.90 m, leeftijd tussen 30 en 40 jaar, getinte huidskleur, zwarte snor, sprak normaal Nederlands met een zware stem, vrij breed postuur. Hij droeg een blauwe baseballpet met de klep naar voren, donkere jas. Er wordt niets vermist.

Leeuwarden: zakkenrollerij
Zaterdag tussen 15.45 uur en 16.15 uur winkelde een 73-jarige inwoonster van Leeuwarden in een supermarkt aan de Schrans. Toen zij aan het winkelen was, werd haar portemonnee gerold.

Zwaagwesteinde: rijden zonder vereist rijbewijs
Zaterdag omstreeks 11.15 uur werd op de Zuider Stationstraat een 30-jarige inwoner van Zwaagwesteinde gecontroleerd. Hij reed met een bestelauto met daarachter gekoppeld een aanhangwagen. Totaal gewicht van de combinatie 4600 kg. Daar hij niet in het bezit was van een rijbewijs E heeft hij een proces-verbaal gekregen.

Franeker: aanrijding met letsel
Zaterdag omstreeks 15.35 uur reed een 25-jarige bromfietser uit Franeker over de Prins Bernhardlaan. Hij naderde met hoge snelheid de kruising met de Jan Piebengastraat.,Op het laatste moment remde hij krachtig, raakte in een slip en kwam aan de overkant van de kruising tegen de stoeprand tot stilstand. Met knieletsel is hij per ambulance overgebracht naar MCL Zuid.

Leeuwarden: vernielers aangehouden
Zaterdag omstreeks 21.15 uur zijn twee strafrechtelijk minderjarige verdachten op de Staniastate aangehouden voor het vernielen van 8 ruiten van een school aan de Idzerdastins. In eerste instantie ontkenden zij, maar gaven snel toe de ruiten te hebben vernield. Aangifte volgt nog.

Dokkum: mishandeling
Zaterdag omstreeks 22.00 uur werd melding gemaakt dat een 45-jarige inwoner van Dokkum in zijn woning aan de Op De Fetze mishandeld zou zijn. Dit zou gedaan zijn door een 33-jarige inwoner van Dokkum. Weggenomen werd een gsm. De 45-jarige is voor behandeling overgebracht naar het ziekenhuis Sionsberg. De 33-jarige is in zijn woning aangehouden. Een nader onderzoek zal worden ingesteld.

Leeuwarden: diefstal met geweld
Zaterdag omstreeks 22.50 uur was een 34-jarige inwoner van Leeuwarden een bestelling aan het brengen bij een woning aan de Annie Westlandstraat. Bij de woning stond een groepje mensen. Toen de bestelling werd afgerekend pakte een uit het groepje het geld van de bezorger af en sloeg hem vervolgens tegen de muur, waardoor hij kwam te vallen. De dader ging er vandoor met de portemonnee. Naar aanleiding van het signalement werd in de vrijheidswijk de verdachte gesignaleerd. De verdachte is toen over een hek gesprongen. Een politiehond is toen het terrein opgegaan en de verdachte werd in het water van de Ee aangetroffen. Hij is aangehouden en overgebracht naar het bureau.

Leeuwarden:Poging straatroof

Zondag omstreeks 00.25 uur stapte een 43-jarige inwoner van Epse in zijn auto, die geparkeerd stond op het Zuiderplein. Opeen staat een manspersoon naast hem en trekt zijn portier open en wil geld. Vervolgens krijgt de bestuurder 3 klappen op zijn hoofd met een knuppel. De 43-jarige is per ambulance overgebracht naar MCL Zuid voor behandeling. Had 3 scheuren op zijn hoofd. Signalement dader: 1.80
1.85 lang, sprak gebrekkig Nederlands. Donker uiterlijk met een zwarte snor en kort gedekt haar, fors postuur. Droeg een zwart lederen jas met mogelijk een licht gekleurde broek.

Franeker: niet voldoen aan bevel of vordering.
Zondag omstreeks 02.50 uur werd melding gemaakt dat een aantal personen lastig waren. Zij waren net tevoren uit een pand aan het Noord gezet. Toen de politie hen meerdere keren sommeerde weg te gaan, voldeden een paar niet. Aangehouden werd drie 17-jarige inwoners van Franeker aangehouden voor het niet voldoen van een bevel of vordering. Zij zijn overgebracht naar het bureau voor verhoor. Tegen hen zal proces-verbaal worden opgemaakt.

Leeuwarden: Mishandeling
Zondag omstreeks 03.10 uur was een 30-jarige inwoner van Leeuwarden in een café aan de Nieuwestad. Op een gegeven moment kreeg hij een duw van een voor hem onbekend persoon. Hij kreeg een glas naar zich toegegooid en kreeg een harde klap met de vuist van de dader op zijn neus. Portiers hebben de dader aangehouden en overgegeven aan de politie. De 30-jarige is naar MCL Zuid gebracht voor behandeling. Een nader onderzoek zal worden ingesteld.

Burgum: rijden onder invloed
Zondag omstreeks 03.30 uur werd op de Prinses Beatrixstraat een 41-jarige automobilist uit Burgum gecontroleerd. Hij had gedronken. Op het bureau blies hij 385 ug/l, goed voor een rijverbod van 3 uur. Afgehandeld via Kort-Om.

Leeuwarden: rijden onder invloed
Zondag omstreeks 04.20 uur werd op de Verlengde Schrans een 42-jarige automobilist gecontroleerd. Hij had gedronken. Op het bureau blies hij 255 ug/l, goed voor een rijverbod van 1 uur. Afgehandeld via Kort-Om.

Grou: Nachttoezicht
Tussen zaterdag 21.00 uur en zondag 05.00 uur werd toezicht gehouden in Grou. Op de Stationsstraat werd een persoon bekeurd voor baldadigheid. Hij liep met een bord te sleuren. Twee fietsers werden bekeurd voor het niet voeren van verlichting. In Jirnsum hebben 4 automobilisten een bon gekregen voor het parkeren in een groenstrook en een vijftal voor het parkeren op het trottoir. In totaal hebben 41 automobilisten geblazen en geen van hen had teveel gedronken.

Drachten: rijden onder invloed
Zondag omstreeks 04.28 uur werd op de Eibertsbek een 54-jarige automobilist uit De Wilgene gecontroleerd. Hij had gedronken. Op het bureau blies hij 735 ug/l, goed voor een rijverbod van 8 uur. Ook is zijn rijbewijs ingevorderd. Afgehandeld via Kort-Om.

Heerenveen: wildplasser aangehouden
Zondag omstreeks 04.35 uur werd op het Geerts Willegenplein een 27-jarige inwoner van Idskenhuizen bekeurd voor wildplassen. Toen hij aangesproken werd, werd de man agressief en begon de politiemensen te beledigen. Hierop werd hij aangehouden en overgebracht naar het bureau. Proces-verbaal volgt.

Drachten: mishandeling
Zondag omstreeks 05.30 uur werd een 25-jarige inwoner van Gorredijk aangehouden voor mishandeling. Tijdens een woordenwisseling in een steeg op de Zuidkade had hij een 20-jarige inwoner van Drachten diverse keren geschopt en geslagen. Onderzoek zal worden ingesteld.

Sneek: eenzijdig ongeluk
Zondag omstreeks 04.30 uur was een 34-jarige fietser uit Oppenhuzien met zijn fiets tegen een verkeersheuveltje gereden op de
Stadsrondweg-zuid. Hierdoor kwam hij te vallen en kwam met zijn hoofd op het asfalt terecht. Per ambulance is hij overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Aldsjerk: diefstal auto
In de nacht van zaterdag op zondag werd vanaf een erf aan de Klaas Douwesweg een bestelauto weggenomen. De daders hebben eerst de gehele inboebel (startkabels, veevoer) uit de auto gehaald en op het erf achtergelaten. Betreft een Nissan Patrol r 2.8d H , kleur wit. Voorzien van het kenteken VR-15-YF en chassisnummer VSK0KY260U0553937. De auto mist rechterachterspatbord. Aangifte werd gedaan door een 60-jarige inwoner van Aldsjerk.