Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Mark van der Werf wint ASV Voorjaarstoernooi

Mark van der Werf heeft het ASV Voorjaarstoernooi op zijn naam geschreven. De LSG'er haalde in het Arnhemse rapidtoernooi evenals Ruud Janssen 6 uit 7, maar werd eerste op basis van het aantal weerstandspunten. Het duo liet de eerstvolgende in het eindklassement, Pim Ydo, een vol punt achter zich. Toch was het spannender dan dit verschil doet vermoeden.

Al in de derde ronde troffen de twee sterkste spelers van het toernooi elkaar. Mark van der Werf had al snel een voordeeltje te pakken tegen de Utrechtspeler. Ruud Janssen verdedigde zich echter taai. In de laatste seconden van de ronde restte uiteindelijk een stelling met twee kale koningen. Een prachtige tot op het bot uitgevochten puntendeling.

Tot dat moment konden Otto Wilgenhof en Pim Ydo het duo volgen. Van der Werf schudde echter Ydo af en Janssen bleef in een moeilijk eindspel de ASV'er Wilgenhof de baas. De beide koplopers leken hierna soeverein op een score van 6,5 af te stevenen, maar in de zesde ronde kwam er een kink in de kabel. Ruud Janssen had in die ronde steeds uitzicht op de winst, maar Ydo bleef echter lastig met twee vrijpionnen. Na een afwikkeling hadden beide spelers een verre vrijpion en was remise niet meer te voorkomen.

Mark van der Werf stuitte op taai verzet van John Cornelisse. De Wageninger voorkwam door een remise dat Van der Werf alleen aan kop kwam. In de slotronde maakten beide koplopers geen fout meer. De strijd om de derde plaats ging tussen de twee verrassingen van het toernooi, Pim Ydo en Erik Wille. In een hectische slotfase leek Wille op de winst af te stevenen toen hij twee stukken en een toren voor zijn dame kreeg. Na een stuk teruggegeven te hebben, heeft Wille waarschijnlijk een winstkans gemist. Ydo miste met nog maar een minuut op de klok niets meer. Op basis van zijn hele toernooi was de derde plaats voor de Overijsselse schaker volkomen terecht.

In het 92 deelnemers tellende toernooi werd de B-groep gewonnen door Michel Auwens (PION), Mattheus Janssen (Duiven) en Carel Huiskamp (Velp). Het jonge talent van De Toren uit Arnhem, Sebas Beumer won de C-groep met 6 uit 7.


---