Groen!

Reactie
Groen! op ministerraad levenskwaliteit

Reactie Groen! op ministerraad levenskwaliteit

Brussel 21 maart 2004

Op de bijzondere Ministerraad levenskwaliteit is dit weekend een reeks maatregelen goedgekeurd, maar het fundamentele debat over een andere economie en een gezond leven wordt handig uit de weg gegaan. Ook over de betaalbaarheid van gans ons sociaal stelsel wordt niets gezegd. Dit betekent dat de rekening zal gepresenteerd worden na 14 juni.

Wat overblijft is een reeks voorstellen waarbij de samenhang en vooral de visie op lange termijn ver te zoeken zijn.
De levenskwaliteitspolitiek van Verhofstadt II heeft dan ook een hoog cosmetica-gehalte.
Het ziet er van buiten goed uit, maar wat er achter schuilt is minder fraai.
Hoe valt levenskwaliteit te rijmen met een regering die eraan denkt om de zondagsrust van de middenstanders in vraag te stellen, die eraan denkt om het wettelijk vastgelegd maximaal aantal van 25.000 nachtvluchten soepel te interpreteren,

Levenskwaliteit gaat in de eerste plaats over het aanpakken van de wortels van het probleem, namelijk dat we leven in een doorholeconomie waardoor iedereen geconfronteerd wordt met stress: de mensen die werken omdat ze te hard moeten presteren, het leger werklozen omdat ze uitgeschakeld worden.
De uitbreiding van het ouderschapsverlof is goed maar te beperkt. Het enige valabele antwoord is mensen meer greep geven op de organisatie van hun arbeidstijd.
Daarom blijft Groen! pleiten voor 5 jaar tijdskrediet tijdens de loopbaan. In dit model heeft iedere werknemer gedurende zijn of haar ganse loopbaan het recht om 5 jaar vrij te besteden aan zorg, vrijwilligerswerk, bijscholing of gewoon vakantie, met behoud van alle rechten op pensioen en sociale zekerheid.
Dit geeft ook mogelijkheden om de arbeid beter te herverdelen.

Daarnaast gaat men de vraag naar de betaalbaarheid van de maatregelen levenskwaliteit volledig uit de weg.
Groen! niet:

* Wij pleiten voor een aanvullende financiering van de sociale zekerheid en de gezondheidszorg, namelijk uit de algemene middelen die gefinancierd worden door het verschuiven van de lasten op loon naar de lasten op energieverspilling, effectentransacties (Tobintaks) en een vermogensbelasting voor de echt rijken.
* Wij pleiten voor de aanpak van de fiscale fraude. Ondanks vele beloften komt daar niets van in huis. Verhofstadt II houdt het uitsluitend bij de onrechtvaardige fiscale amnestie.

Voor wat het Kyoto-akkoord betreft is Groen! verheugd dat er een verdeelsleutel werd gevonden voor de Kyoto-inspanningen tussen de gewesten en het federale niveau.
Bij de inhoudelijke invulling hebben we twee grondige opmerkingen:
1. Het is volstrekt onaanvaardbaar dat België gelden voor ontwikkelingssamenwerking zal misbruiken om de eigen Kyoto-verplichtingen af te kopen en dit via projecten van milieutechnologie in de Derde Wereld. Met Groen! in de regering Verhofstadt I werd een belangrijke inhaaloperatie doorgevoerd op vlak van de hoogte van het budget voor ontwikkelingshulp. Onder Verhofstadt II wordt dit schaamteloos geplunderd voor oneigenlijke doeleinden.

2. We stellen vast dat op 1 april de fiscale bevoordeliging voor beroepsdiesel ingevoerd wordt. Dit is volledig in strijd met de Kyoto-doelstellingen en zal het transport op de weg alleen maar bevorderen. Er moeten niet meer maar minder vrachtwagens op onze wegen. Alleen dan dragen we wezenlijk bij tot het halen van de Kyoto-norm en pakken we het mobiliteitsprobleem aan. Deze maatregel staat ook haaks op de maatregelen waarmee men de mensen uit de auto en in het openbaar vervoer wil krijgen.

Vera Dua, voorzitter Groen!