Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers



Persbericht 21 maart 2004

Samenwerking en wederzijdse steun bevestigd

Vliegers van Air France en KLM ondertekenen protocol

Parijs, 20 maart 2004 - Vandaag bevestigden vertegenwoordigers van de vliegerverenigingen Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers (VNV), Syndicat National des Pilotes de Ligne (SNPL), Syndicat des Pilotes de lAviation Civile (SPAC) en Syndicat National du Personnel Navigant de lAviation Civile (SNPNAC) officieel de samenwerking en wederzijdse steun tussen vliegers van Air France en KLM.
Zij deden dit door de ondertekening van het Pilot protocol I.

Geconfronteerd met de aanstaande alliantie tussen KLM en Air France, stonden vertegenwoordigers van de verschillende verenigingen van vliegers al langere tijd met elkaar in contact. In november 2003 werd al een eerste werkgroep geïnstalleerd. Deze werkgroep onderzocht de alliantie en bereidde zich voor op de verregaande samenwerking tussen de twee luchtvaartmaatschappijen.

In genoemd protocol erkennen de verschillende vakverenigingen dat de luchtvaartindustrie in het algemeen en KLM en Air France in het bijzonder, te maken hebben met een wereld die sterk in beweging is. De vakverenigingen erkennen de wens van de twee luchtvaartmaatschappijen om het potentieel van hun samenwerking te maximaliseren. De ondertekenaars van het protocol hebben afgesproken zij zich zullen verzetten tegen elke poging van het management om de nieuwe situatie te misbruiken om de onderhandelingspositie van de vliegers te verzwakken of de eenheid van de vliegers te ondermijnen. Evenmin zullen zij accepteren dat vliegers van de ene maatschappij zullen worden opgezet tegen hun collega's van de andere maatschappij.

Tevens spraken de ondertekenaars af dat ze gebruik zullen maken van elkaars kennis, ervaring en informatie ten behoeve van hun leden. In geval van een staking van de vliegers van de ene maatschappij, zullen de vliegers van de andere maatschappij alle wettige en andere noodzakelijke acties ondernemen teneinde te voorkomen dat besmet werk wordt uitgevoerd.

De ondertekenaars hebben dezelfde visie over hoe toekomstige productiegroei van de alliantie tussen de vliegers van KLM en Air France moeten worden verdeeld. Een paritaire werkgroep zal met proportionaliteit als basisprincipe een in de optiek van de vliegers eerlijke verdeling vaststellen.

De vakverenigingen hebben afgesproken hun samenwerking uit te bouwen bij hun voorbereiding op de vele toekomstige uitdagingen die voortvloeien uit de alliantie tussen KLM en Air France.

Het protocol dat vandaag is ondertekend zal worden aangeboden aan de Internationale Federatie van Vakverenigingen van Vliegers (IFALPA) op haar 59e jaarvergadering die volgende week in Sydney (Australië) wordt gehouden.

---

Noot voor de pers:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Captain Henk de Vries, President VNV tel: + 31 6 515 76 180 SNPL communication board, tel: + 33 1 49 89 24 08 Captain Philippe Raffin, President SPAC, tel: + 33 6 60 53 20 90 Captain Pierre Jean Loisel, Secretaire Gen. Adjt. SNPNAC, tel: + 33 1 45 12 99 99

Communiceren over publicaties kunt u via: secr@vnv-dalpa.nl

© VNV maart, 2004