Dienstenbond CNV

Naleving CAO VPB op de agenda
21-03-2004

In de onderhandelingen over de CAO VPB staat de naleving van de CAO in de beveiligingsbranche nadrukkelijk op de agenda. Op verschillende manieren krijgt de naleving van de CAO dit jaar aandacht.

In de eerste plaats is de afgelopen maanden veel voorwerk gedaan door een redactiecommissie waarin zowel vakbonden als werkgevers zitting hebben. Deze redactiecommissie had twee belangrijke opdrachten:
1. Maak de tekst van de CAO eenvoudiger en zoveel mogelijk sluitend, zodat iedereen exact weet wat de rechten en plichten zijn.
2. Verwerk in een nieuwe tekst alle uitspraken die in het verleden zijn gedaan in geschillen over interpretatie van de CAO. Het gaat dan om uitspraken van de Sociale Commissie in een geschil tussen een werkgever en werknemer of werkgever en vakbond over de uitleg van de CAO. Een belangrijk voorbeeld is de uitspraak van de Sociale Commissie over het meenemen van vakantietegoed naar het volgend jaar, ook als dit vakantietegoed meer dan 40 uur is. Deze Sociale Commissie in de CAO geregeld.

In de derde onderhandelingsronde voor de CAO VPB zijn de resultaten van de redactiecommissie voor het eerst besproken.

Fantasie-diensten
In de tweede plaats is door ons ingebracht dat de CAO allerlei voorschriften kent voor verschillende roosters en diensten. In de praktijk komen we nog al eens diensten tegen waarvan niet duidelijk is hoe deze dienst zich verhoudt tot de CAO. In de CAO komt die term niet voor en dat is voor werkgevers dan het excuus om geen toeslagen te betalen. Ons voorstel was om uitsluitend te werken met diensten en roosters zoals die in de CAO zijn genoemd. Dan weet je immers zeker dat ook de vergoedingen en toeslagen correct worden betaald volgens het CAO-boekje. Door de werkgevers is als volgt gereageerd:
1. Werkgevers willen niet zover gaan dat er alleen gewerkt mag worden met begrippen uit de CAO.

2. Werkgevers zijn wel bereid om, samen met ons, alle zelf verzonnen diensten uit de praktijk te vergelijken met wat de CAO voorschrijft om er voor te zorgen dat deze fantasie-diensten weer met de CAO kloppen. De afspraak is gemaakt dat wij voorbeelden aanleveren van die fantasie-diensten uit de praktijk. Vervolgens gaan we de vergelijk met de CAO aan.

Uw hulp
Om alle zelfverzonnen diensten uit de praktijk boven water te krijgen hebben we uw hulp hard nodig. We hebben het volgende nodig:
1. een opgave van de zelfverzonnen diensten die worden gebruikt, zoals bijvoorbeeld 'stand-by diensten' of 'inwerkdiensten', die dus niet in de CAO staan

2. de manier waarop ze worden toegepast

3. de reden waarom ze worden toegepast, als die er is
4. de toeslagen die erbij worden gegeven (of juist niet).

Met uw reacties gaan we aan de slag! Graag zien we uw reacties op korte termijn tegemoet via het onderstaande telefoonnummer of emailadres. Zo kunt u zelf meehelpen aan een betere naleving van de CAO!

Informatie
Voor vragen en opmerkingen naar aanleiding van deze Info kunt u contact opnemen met de onderhandelaar namens CNV Dienstenbond, Harry Gerding, tel: (023)5651052 of email: h.gerding@cnvdibo.nl.

Tenslotte
Verspreiden van deze tekst is geen probleem. Collegas die nog geen lid zijn kunnen vrijblijvend een informatiepakket opvragen via telefoonnummer (023)5651052.