Dienstenbond CNV

Principe akkoord afbouwregeling VND
21-03-2004

De grafische vakbonden hebben een aantal gesprekken met de HDC directie gevoerd over een afbouwregeling in verband met de beëindiging van de ploegendienst bij de prepress VND. De basis voor een betere regeling dan in de CAO is opgenomen, is het destijds overeengekomen Sociaal Plan HDC, waarin is vastgelegd dat er een specifieke afbouwregeling aan de orde is als de ploegendienst wordt beëindigd op deze afdeling.

De werknemers op de betrokken afdeling waren echter van mening dat het werk niet in dagdienst zou kunnen worden gedaan. Of de plannen van de directie in de praktijk ook kunnen werken is echter ter beoordeling van de ondernemingsraad. Als vakbonden hebben wij daarom het standpunt ingenomen dat we pas willen praten over afbouw als er een positief advies van de OR ligt en het dus zeker is dat de plannen doorgaan. De OR heeft inmiddels positief geadviseerd met de kanttekening dat er een akkoord moet zijn over de financiële gevolgen.

Dat (principe) akkoord is bereikt op 9 maart jl. en kent de volgende afspraken:

* Het verschil tussen de oude ploegentoeslag en de eventuele toeslag volgens CAO in de nieuwe situatie, wordt een persoonlijke toeslag op het salaris. De helft van die persoonlijke toeslag blijft gehandhaafd en wordt bevroren, zij het dat deze wel wordt verhoogd met de indexaties die voortvloeien uit de CAO.
* De andere helft van de persoonlijke toeslag wordt afgebouwd volgens het volgende schema:

periode ontvangen toeslagen Doorbetaling afbouwpercentage per maand 6 t/m 12 maanden 2 maanden 40%
13 t/m 24 maanden 4 maanden 20%
25 maanden t/m 5 jaar 5 maanden 10%
6 t/m 10 jaar 8 maanden 10%
11 t/m 15 jaar 10 maanden 7,75%
16 t/m 25 jaar 10 maanden 5,25%
26 jaar en langer 10 maanden 3,70%

* Door een beperkt aantal medewerkers zal nog in afwijkende diensten worden gewerkt: de medewerkers van de unit familieberichten en een aantal medewerkers in avonddienst.

*Als in afwijkende diensten wordt gewerkt in de periode dat nog geen sprake is van afbouw van de ploegentoeslag, worden de afwijkende diensten alleen gecompenseerd in vrije tijd (8 uur in de week volgend op de nachtdienst)

*Als er wel sprake is van afbouw van de oude ploegentoeslag, wordt de nieuwe toeslag voor afwijkende diensten voor de helft verrekend met het bevroren deel van de PT en de helft met het af te bouwen deel. Zolang de af te bouwen PT nog hoger is dan de nieuwe roostertoeslag worden de afwijkende diensten nog alleen in vrije tijd gecompenseerd

*Als de helft van de nieuwe roostertoeslag uitstijgt boven de af te bouwen PT, ontvangt u het meerdere. Als de af te bouwen PT volledig is afgebouwd, ontvangt u dus de helft van de nieuwe roostertoeslag

*Voor medewerkers die in afwijkende diensten werken voor- en tijdens de afbouw van toeslagen, geldt dat zij in de week volgend op de nachtdienstweek 8 uur vrijaf krijgen.
* Mocht binnen een periode van twee jaar na 18 april 2004 opnieuw sprake zijn van ploegendienst, dan herleeft de oude ploegentoeslag (incl. PT2) zoals die gold op 1 maart 2004.

Positief advies
Deze principe-afspraken worden door de vakbonden positief aan u voorgelegd. De afbouwregeling is stukken beter dan de CAO regeling die gebruikelijkerwijs wordt gehanteerd in de Grafimedia branche. Daarnaast menen wij dat de tekst voldoende is dichtgetimmerd om eventueel misbruik in de toekomst te voorkomen. Uiteindelijk dient u, als vakbondslid, echter op de betrokken afdeling te beslissen of u met de afspraken kunt instemmen.

Stemformulier
U kunt hier een stemformulier (*) downloaden dat alleen bedoeld is voor de CNV leden op de afdeling prepress VND. Als u werkzaam bent bij de prepress VND en lid van de CNV Dienstenbond, willen wij u verzoeken het stemformulier uit te printen, in te vullen en voor 31 maart 2004 terug te sturen naar het antwoordnummer dat op het stembiljet staat vermeld. Helaas kunnen wij uit ons ledenbestand niet opmaken wie werkzaam is op de afdeling prepress bij VND, zodat wij alle leden bij de HDC moeten aanschrijven over dit resultaat.

(*) Om dit document te bekijken is Acrobat Reader nodig. Klik hier om Adobe Acrobat Reader gratis te downloaden.

Vragen?
Mocht u nog vragen hebben naar aanleiding van de principe-afspraken, dan kunt u contact opnemen met uw bestuurder Siegbert van der Velde, tel: (0512)583440 of email: s.vandervelde@cnvdibo.nl. Mocht daartoe aanleiding bestaan dan bestaat aan onze kant uiteraard de bereidheid om een informatiebijeenkomst over de regeling te beleggen.