Gemeente Geldermalsen

Historische Kring West-Betuwe opent bibliotheek in gemeentehuis Geldermalsen

3 maart 2004 - De Historische Kring West-Betuwe opent op maandag 22 maart a.s., om 16.00 uur, officieel haar bibliotheek in het gemeentehuis van Geldermalsen. De officiële opening wordt verricht door burgemeester mr S.W. van Schaijck.

Het was Cor de Kock uit Haaften, nog elke dag actief als persfotograaf, die in 1971 met een aantal anderen het initiatief nam tot de oprichting van de Historische Kring West-Betuwe (HKWB).

Het eerste jaar al werd heel voortvarend een aantal lezingen gehouden en werd een excursie georganiseerd. Het eerste verslag van de penningmeester vermeldt een contributie van 10 gulden per jaar en een ledenaantal van 104! Op 7 maart 1973 verscheen het eerste nummer van Mededelingen van de Historische Kring West-Betuwe. In dat eerste nummer is ook het doel van de HKWB te lezen: de bevordering en de verspreiding van kennis van de historie van onze streek, aangeduid met de naam West-Betuwe. Een lange rij van interessante nummers met wetenswaardigheden over de streek zou volgen.

De HKWB is in haar relatief jonge bestaan in ledenaantal gegroeid naar 370. Ondanks de drukte van de tegenwoordige tijd blijkt steeds opnieuw dat veel mensen erg geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van de streek. Zo mogen de lezingen (acht per jaar) en de excursies zich in een goede belangstelling verheugen.

Een hoogtepunt in de geschiedenis van de HKWB was de viering van het 25-jarig jubileum in het voorjaar van 1997. De uitgave van het jubileumboek dat werd geschreven door het lid Hans Harten was een doorslaand succes. Het is een echt collectors item geworden. Een ander hoogtepunt was de historische markt op het kasteelterrein in Neerijnen ter gelegenheid van het 30-jarig bestaan.

Met het openen van een eigen bibliotheek in het gemeentehuis te Geldermalsen staat er nu opnieuw een bijzondere gebeurtenis op het programma. In de loop van de jaren heeft de HKWB een mooie collectie boeken verkregen, hoofdzakelijk uit schenkingen. Op verschillende manieren verbreedt deze collectie het historische beeld van het werkgebied, de West-Betuwe. Het verantwoord bewaren ervan en de toegankelijkheid voor een breder publiek was echter een probleem. Aanvankelijk kon dit worden opgelost door een samenwerkingsverband met de openbare bibliotheek te Geldermalsen. Door omstandigheden moest deze samenwerking in 1992 worden gestaakt. Sindsdien is het probleem alleen maar groter geworden want de collecte is gegroeid en gegroeid. Het gaat niet alleen maar meer om boeken, maar ook om vele krantenknipsels, tijdschriften, beeldmateriaal, etc. Onder ledikanten, in schuren, een periode in een woonhuis en, door omstandigheden, in caravans heeft de collectie moeten vertoeven. Niet bevorderlijk voor de conditie van de boeken en ook het raadplegen ervan werd erdoor bemoeilijkt.

Het afgelopen jaar is het gemeentelijke archief en het archief van het Streekarchivariaat West-Betuwe verhuisd van het gemeentehuis naar het naastgelegen pand Kuipershof 4 (voormalige pand van het Waterschap Rivierenland). In het gemeentehuis kwam hierdoor een grote archiefruimte leeg te staan. Goed overleg tussen het gemeentebestuur en het bestuur van de HKWB heeft ertoe geleid, dat een deel van deze ruimte in bruikleen aan deze Kring wordt overgedragen. Het is geen ruimte die voldoet aan alle strenge normen die er gelden ten aanzien van het opslaan en beheren van officiële archieven, maar zeker een ruimte die voor de Historische Kring alleszins acceptabel is. Het bestuur van de Historische Kring is dan ook zeer ingenomen met deze samenwerking met de gemeente.

De bibliotheek van de Historische Kring is geopend elke eerste woensdag van de maand, van 14.00 tot 15.30 uur. Bezoekers moeten zich in het gemeentehuis melden bij de receptie.