Gemeente Amerongen


Themabijeenkomst 22 maart 2004
Op maandagavond 22 maart houdt de gemeenteraad een themabijeenkomst met twee onderwerpen: vanaf 19.30 uur de Lokale Agenda 21 en vanaf 20.00 uur de Groene Entree Amerongen. Iedereen is welkom. De avond begint om 19.30 uur en duurt tot 21.30 uur in de raadzaal van het gemeentehuis.

De projecten van Lokale Agenda 21
De gemeente Amerongen is in januari 2003 gestart met de duurzaamheidsdialoog: het in dialoog met bewoners bijdragen aan een duurzaam en leefbaar Amerongen en het op die manier opstellen van een Lokale Agenda. In de loop van 2003 zijn er vier werkgroepen en een stuurgroep opgericht. Het motto is think global, act local. Dus met kleinschalige lokale projecten werken aan duurzaamheid. Tijdens de bovengenoemde avond presenteren de werkgroepen van 19.30 tot 20.00 uur hun projecten. Belangstellenden zijn van harte welkom in de raadszaal van het gemeentehuis. De werkgroepen zijn tevens op zoek naar versterking. Inwoners van Amerongen die mee willen werken aan lokale projecten op het gebied van duurzaamheid en leefbaarheid kunnen zich aanmelden op de avond van 22 maart of telefonisch bij het gemeentehuis, mevrouw A. Holstra, tel: 0343- 469600.

De Groene Entree Amerongen
Amerongen ligt in het inmiddels definitief ingestelde Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Het Nationaal Park biedt kansen en mogelijkheden om in het gebied onder meer het groene karakter te ontwikkelen en uit te dragen. Vanuit het Overlegorgaan van het Nationaal Park waarin alle betrokken partijen bestuurlijk vertegenwoordigd zijn, worden verschillende projecten uitgevoerd. Zo speelt in Amerongen het project Groene Entree Amerongen. In een rapport is door verschillende betrokken partijen (Gemeente Amerongen, Stichting Kasteel Amerongen, Stichting Het Utrechts Landschap, Staatsbosbeheer, Provincie Utrecht, Erfgoedhuis Utrecht en Recreatieschap Utrechtse Heuvelrug, Vallei- en Krommerijngebied) beschreven hoe bezoekers in Amerongen opgevangen kunnen worden. Deze partijen zijn het er over eens dat de Burgwal hiervoor de meest geschikte locatie is. Bezoekers kunnen hier de auto parkeren, ontvangen informatie (via informatiepanelen of een onbemande post in een tabakschuur) en begeven zich vervolgens lopend via een daarvoor bestemde korte maar mooie route naar het dorp. Een dergelijk idee werd door Stichting Het Utrechts Landschap getoond tijdens de Week van het Landschap.

We staan nu voor de opgave om te bezien hoe de locatie Burgwal daadwerkelijk ingericht kan worden om zoveel mogelijk aan de wensen van de gebruikers en de eigenaren te voldoen. Het college van de gemeente Amerongen zal tijdens een thema-avond op 22 maart 2004 de gemeenteraad en belangstellenden informeren over het tot nu toe doorlopen traject en de kansen die daaruit naar voren zijn gekomen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de heer G.K. Medema, tel: 0343- 469665.