Ingezonden persbericht


Afzender Productschap Vis

Rijswijk, 16 maart 2004

PERSUITNODIGING START PRAKTIJKDAGEN IN VISSERIJONDERWIJS VISSEN MET TOEKOMST

Texel, De visserijsector is dit schooljaar gestart met een geheel nieuw element in het onderwijsprogramma: Vissen met toekomst . Het nieuwe lesprogramma is bedoeld om leerlingen in het visserijonderwijs inzicht te geven in hoe het ecosysteem functioneert en de verschillende visserijaspecten die daarin een rol spelen. Daarin is voor wat betreft het visserijonderwijs Nederland in Europa een voorloper. Het lesprogramma is ontwikkeld vanuit het principe van learning by experience oftewel leren door ervaring . Daarom is in het programma een cursusweek met praktijkdagen opgenomen met het accent op Doen! Deze praktijkdagen gaan volgende week voor het eerst van start.

Graag nodigen wij u uit bij de start van de praktijkdagen op de Waddenzee op maandag 22 maart a.s. om 10.00 uur. We varen met het garnalenschip TX 10 en de eerste groep cursisten van Den Helder naar de haven van Oudeschild op Texel, waar de praktijkdagen zullen plaatsvinden.

Onderweg wordt aan boord de cursus toegelicht en worden de praktijkdagen officieel geopend. Aan boord heeft u de gelegenheid te spreken met leerlingen en begeleidend docenten.

Voor de praktijkdagen is een uitdagend programma samengesteld van luisteren, leren en zien, van excursies, demo s en discussies, van proberen, vragen en antwoorden. Het programma geeft de leerlingen inzicht in de verschillende factoren die op de visserij van invloed zijn. Het lesprogramma gaat bijvoorbeeld in op vragen zoals Wat speelt er mee in de discussie over het beheren van visbestanden? Hoe kijkt de maatschappij aan tegen de visserijsector? Wat zijn belangrijke ontwikkelingen in het milieu? Ook een lesblok economie voor vissers is in het programma opgenomen

Naast de praktijkdagen is er schriftelijk lesmateriaal en een interactief onderdeel is ontwikkeld in de vorm van een educatief spelprogramma. Aan boord kunt u ook van deze onderdelen van de cursus zelf ervaren. De persbijeenkomst zal worden afgesloten met een lunch in Ecomare (Texel). Een gedetailleerd programma zal u worden toegestuurd na aanmelding.

***************