Gemeente Voorschoten

Persberichten - Cliëntenpanel Sociale Dienst houdt spreekuur voor bijstandsgerechtigden
Uitgebracht op: dinsdag 16 maart 2004

Het Cliëntenpanel van de Sociale Dienst van de gemeente Voorschoten start vanaf 22 maart met een wekelijks spreekuur. Dit panel, dat bestaat uit cliënten van de Sociale Dienst, is opgericht vanuit het oogpunt van cliëntenparticipatie. Het spreekuur vindt wekelijks plaats op maandagmiddag in de fractiekamer van het gemeentehuis, Leidseweg 27, van 14.00 tot 15.00 uur. Het panel is op deze tijd ook telefonisch bereikbaar op nummer (071) 5600 672.

Het Voorschotense Cliëntenpanel is in 2003 ontstaan naar aanleiding van een Klanttevredenheidsonderzoek, dat de Sociale Dienst in 2003 hield. In het Voorschotense panel zitten cliënten van de Sociale Dienst Voorschoten en een onafhankelijke ervaringsdeskundige als voorzitter. Bovendien wordt het panel ondersteund vanuit de vakbeweging.

Wat doet het Cliëntenpanel?
Het Cliëntenpanel behartigt de belangen van cliënten van de Sociale Dienst in algemene zin en adviseert de Sociale Dienst. Naast het wekelijks spreekuur voor cliënten is er eens per twee maanden overleg met het management van de Sociale Dienst. Onderwerpen zijn onder meer de uitvoering van de Wet Werk en Bijstand (WWB), reïntegratie, minimabeleid en verstrekkingen op basis van de Wet Voorzieningen Gehandicapten (WVG). Ook kunnen er allerlei praktische zaken aan de orde komen, zoals de ontvangst van cliënten en andere zaken die met dienstverlening hebben te maken.

Wat kan het Cliëntenpanel voor cliënten betekenen? Cliënten kunnen gebruikmaken van het spreekuur van het Cliëntenpanel als de contacten met de Sociale Dienst niet verlopen zoals zij wensen, of wanneer zij moeite hebben met bepaalde regels. Het Cliëntenpanel kan in deze gevallen adviseren en eventueel doorverwijzen naar andere instellingen. Het Cliëntenpanel mag cliënten niet persoonlijk vertegenwoordigen bij conflicten met de Sociale Dienst. Wel kunnen klachten worden verzameld om met de Sociale Dienst te bespreken.

Wat kunnen cliënten voor het Cliëntenpanel betekenen? Het Cliëntenpanel is afhankelijk van meningen en ervaringen van cliënten voor het uitbrengen van adviezen. Bovendien wil het Cliëntenpanel graag weten wat cliënten van hen verwachten. Het Cliëntenpanel kan dringend versterking gebruikten van bijstandsgerechtigden bij de belangenbehartiging van cliënten van de Sociale Dienst Voorschoten.


- einde bericht -