Gemeente Hoogeveen


---

16 maart 2004

Afzender: college van B&W

Verenigingen en organisaties Nieuwlande ondertekenen dorpsverklaring

Verenigingen en organisaties in Nieuwlande ondertekenen op maandag 22 maart in dorpshuis 't Dwarsgat een dorpsverklaring. Deze bewonersavond begint om 20.00 uur en staat in het teken van de kracht van samenwerken.

Verklaring

Met de ondertekening van deze verklaring geven de verenigingen en organisaties in Nieuwlande aan dat zij ernaar streven om de samenwerking in het dorp verder vorm te geven. Daarnaast verklaren de verenigingen en organisaties met deze ondertekening dat zij alle noodzakelijke voorzieningen in het dorp in stand willen houden en nieuwe initiatieven in woord en daad ondersteunen.

Onderzoek

Uit het dorpsbrede onderzoek dat vorig jaar in Nieuwlande is gehouden, blijkt dat de inwoners van Nieuwlande graag meer samenwerking willen tussen de verenigingen, organisaties en scholen in het dorp. Na dit onderzoek is in het kader van het project Dorpsontwikkelingsplan Nieuwlande een werkgroep Samenwerken opgericht. Deze werkgroep heeft twee bijeenkomsten gehouden die geheel in het teken stonden van samenwerken. Tijdens de eerste bijeenkomst heeft de werkgroep een inventarisatie gemaakt van de activiteiten van verenigingen en organisaties in het dorp. De informatie over de verenigingen en organisaties en hun activiteiten verschijnt in de gids Wegwijs in Nieuwlande. Deze compacte dorpsgids wordt maandagavond uitgedeeld.

Op een tweede bijeenkomst hebben de verenigingen en organisaties aangegeven dat zij de meerwaarde van samenwerking inzien. De ondertekening van de dorpsverklaring is de laatste stap op weg naar samenwerking.

--------

Wat is DOP Nieuwlande

Nieuwlande heeft ten opzichte van andere dorpen in de gemeente een achterstand op het gebied van voorzieningen en de kwaliteit van de leefomgeving, zo blijkt uit een rapport van Stichting Welzijns Werk Hoogeveen. De gemeente wil daar samen met de inwoners en organisaties van Nieuwlande verandering in brengen. Vorig jaar zijn de knelpunten en problemen in het dorp in beeld gebracht. Sinds december 2003 zoekt de gemeente samen met de inwoners van Nieuwlande naar oplossingen. Op basis daarvan wordt het Dorpsontwikkelingsplan gemaakt. Uitvoering van dat plan kan op z'n vroegst in 2005 beginnen.

© Copyright Gemeente Hoogeveen