Gemeente Zwolle

Uitvoeringsprogramma 2004 Zwolle Kampen Netwerkstad

De colleges van Kampen en Zwolle en gedeputeerden van Overijssel hebben het Uitvoeringsprogramma 2004 voor de Netwerkstad vastgesteld. Rode draad daarin zijn de ontwikkeling van een Netwerkstadvisie 2030 (met daarin gemeenschappelijke opgaven, ambities en keuzen) en een bijbehorend uitvoeringsprogramma. Voor elk van de projecten in het jaarplan 2004 is een wethouder of gedeputeerde benoemd als bestuurlijk coördinator.

Resultaten
De gemeenten Zwolle en Kampen en de provincie Overijssel werken sinds 2000 nauw samen. Daarvoor is een samenwerkingsovereenkomst gesloten, onder meer op het gebied van economie, wonen, toerisme en het landelijk gebied. Op die deelgebieden zijn concrete resultaten geboekt. Zoals gezamenlijke acquisitie van bedrijven, afstemming woningbouw, masterplan toerisme, ontwikkelingsvisie voor de Mastenbroekerpolder en de IJsselzone. Ook zijn beide gemeentelijke organisaties vanaf medio 2003 nauwer gaan samenwerken op het gebied van het personeelsbeleid.

Samenhang
Om de samenwerking voor de toekomst verder richting te geven, vinden betrokken partijen het belangrijk dat er een langere termijnvisie op Netwerkstad wordt ontwikkeld. Daarbij wordt rekening gehouden met toekomstige ontwikkelingen en met de afstemming van andere plannen. Uitgangspunt bij de Netwerkstadvisie 2030, waarvan de Zwolse wethouder J. Berends coördinator is, is dat deze uitdrukking geeft aan de toegevoegde waarde van de samenwerking tussen Zwolle en Kampen. En de samenhang tussen economische groei en bevolkingsgroei, de sociale kwaliteit en het leefklimaat. Bij het opstellen van de Netwerkstadvisie 2030 worden de uitkomsten betrokken van de stadsdebatten die vorig jaar in Zwolle en Kampen zijn gehouden en van het Netwerkstadsdebat vorig najaar. Andere bouwstenen voor de netwerkstadvisie zijn recente plannen als de ontwikkelingsvisie Mastenbroekerpolder en de dit jaar af te ronden Woonvisie.

Een andere belangrijk studie is die naar de bereikbaarheid, onder leiding van gedeputeerde J. Klaasen. Het gaat om een samenhangende ruimtelijke ordening van verkeer, vervoer en infrastructuur. De relatie tussen de toename van het verkeer en de bouw van Stadshagen in Zwolle en Plan Onderdijks in Kampen, de rol van de A28 en de komst van de Hanzelijn zijn hierbij belangrijke ontwikkelingen.

Ook richt het uitvoeringsprogramma zich op het versterken van de sociale structuur en het welzijn in de Netwerkstad. Met onder andere de projecten Overlastbestrijding en Transferpunt Zorg, waarvan de coördinatie ligt bij wethouder J. Hagedoorn uit Zwolle en zijn Kamper collega J. Wieten. Het project Samenwerking Theaters, gecoördineerd door wethouder R. de Boer, en de projecten Afstemming Onderwijs - Arbeidsmarkt en Oudere allochtonen, beide gecoördineerd door wethouder P. Pot uit Zwolle.

De Week van het Netwerken
De bestuurlijke en ambtelijke samenwerking krijgt aandacht in een uitwisselingsprogramma tijdens de Week van het Netwerken, van 22-26 maart 2004. In die week gaan raden, colleges en ambtenaren uit Zwolle Kampen Netwerkstad bij elkaar op bezoek. Om kennis te maken met elkaars werkzaamheden en afspraken te maken over verdere samenwerking.


---