Provincie Flevoland



Landschapsverordening wordt aangepast


Sluitende aanpak kindermishandeling in Flevoland

Maandag 22 maart presenteren vier regios, waaronder Flevoland, hun plannen voor een sluitende aanpak van kindermishandeling. Het ministerie van VWS ondersteunt de regios met extra geld. Deze Regios Raak zijn Flevoland, Amsterdam Noord, de Westelijke Mijnstreek en Zaanstreek Waterland. Mevrouw Ross-van Dorp, staatssecretaris van VWS zal samen met de aanwezige gedeputeerden en wethouders reageren op de plannen.

De actiegroep RAAK wil in deze vier regios de werkwijze van instellingen die met ouders en kinderen werken aanpassen, verbeteren en of aanvullen. Hiermee wil zij aantonen dat een effectievere aanpak van kindermishandeling mogelijk is. De werkwijze in deze regios kan dan als voorbeeld dienen voor de overige regios in het land. De voorbeeld regios waar dit project van RAAK loopt worden dan ook regios RAAK genoemd

In Nederland overlijden jaarlijks naar schatting vijftig tot 100 kinderen ten gevolge van kindermishandeling. Voor veel andere kinderen heeft kindermishandeling een sterk negatieve invloed op hun verdere groei en ontwikkeling. Uit dossiers van chronisch delinquente jongeren blijkt dat er in bijna alle gevallen sprake was van ernstige mishandeling, verwaarlozing of seksueel misbruik in de kinderjaren; vaak wordt een probleem over verschillende generaties doorgegeven. Een op de drie kinderen die mishandeld zijn, blijken later als ouder hun eigen kind te mishandelen. Het individuele leed van de kinderen die mishandeld worden is groot. Naast lichamelijke pijn is er vaak de psychische pijn van de vernedering en van de afbraak van het gevoel van eigenwaarde.

De actuele en latere maatschappelijke kosten in termen van de noodzaak van extra zorg en justitieel ingrijpen zijn zeer hoog. Het proberen te voorkomen, het tijdig signaleren en het adequaat reageren op kindermishandeling wordt daarom steeds meer gezien als een belangrijke taak voor iedere overheid.

Het doel in de vier regios Raak is een opvoedingsondersteunend aanbod voor alle ouders te realiseren, een systeem van signalering op te zetten en een adequaat aansluitend hulpaanbod te realiseren voor gesignaleerde gevallen. Daarmee dragen de Regios Raak bij aan een belangrijke doelstelling in het jeugdbeleid, namelijk om de keten van jeugdzorg beter te laten werken.